Klimaindsatsen på forsvarsområdet skrues op

Et 14. klimapartnerskab skal undersøge, hvordan grønne teknologiske løsninger kan hjælpe forsvaret. Og dansk erhvervsliv. Og Danmarks forhold til NATO.

Bl.a. disse to fregatter skal skifte til LED-pærer ifølge Forsvarets nye grønne handleplan. Arkivfoto..

01.06.2021

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

D. 31. maj 2021 offentliggjorde Forsvarsministeriet et nyt klimapartnerskab. Det skal dække forsvarsområdet.

Hvor de 13 oprindelige partnerskabers, som hørte under Erhvervsministeriet, blev stillet den opgave at komme med et bud på, hvad sektoren kunne bidrage med i form af CO2-reduktioner og et bud på, hvilke barrierer der var for reduktioner i sektoren, så ser oplægget til forsvarsområdet noget anderledes ud.

Som det beskrives i pressemeddelelsen, bliver klimapartnerskabets opgave ”…at kortlægge, hvilke klimavenlige løsninger, der er under udvikling på forsvarsområdet og forhåbentlig skabe en spill-over effekt, så civile, innovative løsninger kan anvendes på Forsvarsministeriets område”.

Læs også: Ni anbefalinger til at arbejde med CO2 i leverandørkæden 

Pressemeddelelsens øvrige tekst fokuserer på at forklare, hvordan indsatsen kan være god for forsvaret og styrke ”…en i forvejen voksende dansk forsvarsindustri og gøre Danmark til et foregangsland for, hvordan grønne løsninger kan bruges operationelt på forsvarsområdet”.

Også udtalelser fra de ansvarlige ministre i Forsvarsministeriet, Erhvervsministeriet og Klima-, energi- og Forsyningsministeriet holder sig i det spor. Forsvarsministeren taler om at ”… stimulere dansk eksport og gøre Danmark til en endnu mere attraktiv militær samarbejdspartner”. Erhvervsministeren om ”at være til gavn for den grønne omstilling og samtidigt bidrage til nye danske eksporteventyr”, mens Klimaministeren taler om at speede udviklingen op og at ”… også her kan og skal Danmark være foregangsland”.

Eneste tydelige link til arbejdet med klimalov- og klimahandlingsplan, som de øvrige klimapartnerskaber spiller op imod, er at Forsvarsministeren nu vil indtræde i regeringens Grønt Erhvervsforum, og at partnerskabet skal aflevere sine anbefalinger her i foråret 2022.

Dansk indsats passer til NATO’s planer
Det giver ikke helt mening at tale om dansk forsvar uden at tale om NATO. Forsvarsalliancen vil på sit topmøde i 2021 skulle diskutere en ny 2030-vision, som for første gang inddrager klimaforandringer. Både som sikkerhedsrisiko, men også forsvarssektorens arbejde med at skære i CO2-udledninger.

NATO’s generalsekretær, Jens Stoltenberg, forklarede på Præsident Bidens klimatopmøde i april måned, hvordan han ser klimaindsatsen. Den handler om at forstå problemerne med klima i en sikkerhedskontekst, og om at sikre at alliancen fortsat kan udføre sine opgaver, så der vil bl.a. blive lavet en undersøgelse af, hvordan klimaforandringer påvirker NATO’s aktiver og anlæg, man vil begynde at integrere bæredygtighed i sine indkøb og udvide samarbejdet med erhvervslivet for at finde nye løsninger.

Umiddelbart ligner det 14. klimapartnerskab en forberedelse på den sidste del af Generalsekretærens udtalelser. Et andet tegn, på at Forsvarsministeriet har lyttet til NATO, er, at tre dage forud for offentliggørelsen af klimapartnerskabet udsendte minsteriet en anden pressemeddelelse, hvor man lancerer en ny handlingsplan for forsvarets grønne indsats. I den plan er hovedmålet lavere energiforbrug og færre CO2-reduktioner.

Handlingsplanen passer påfaldende fint til NATO’s klimaindsats’ tredje ben.  Den handler nemlig, ifølge Jens Stoltenbergs føromtalte tale, om at reducere udledningerne f.eks. gennem øget brug af vedvarende energi og alle andre relevante innovationer, som solpaneler i kampudstyr og brug af biobrændsler.

“Det giver ikke rigtig mening, at der kommer flere og flere elbiler på vejene, mens vores forsvarsstyrker stadig er helt afhængige af fossile brændsler,” sagde Jens Stoltenberg.

NATO vil forsøge at nå frem til en klar politisk forpligtelse på at komme i gang med at reducere militærets udledninger på topmødet midt i juni 2021. Tiden vil vise, om de danske tiltag er, hvad der skal til.

Er forsvaret virkelig godt i gang?
Klimapartnerskabet er en allerede afprøvet samarbejdsmodel og ligner som sagt et oplagt bidrag til NATO’s ønske om udviklingsarbejde i samarbejde med private aktører. Arbejdet med at reducere udledningerne er dog et lidt mere åbent spørgsmål. Omend Forsvarsminister Trine Bramsen i lanceringen af handlingsplanen udtaler: 

”Den grønne omstilling er allerede godt i gang på Forsvarsministeriets område, og vi er kommet langt. Vi har gennem flere år nedbragt vores energiforbrug. … Men vi kan og vil gøre endnu mere.”

Præcist hvor godt i gang den grønne omstilling er, kan forsvarets egne opgørelser bruges til at stille spørgsmålstegn ved. Man satte således i midten af 10’erne et mål om at mindske energiforbruget med 20 procent senest i 2020. I seneste afrapportering fra 2019 havde man nået 13,4 procent, skriver klimamonitor.dk, som også kan fortælle, at ministeriet helt har forladt disse mål.

Forsvarsministeriet fremhæver desuden i sin pressemeddelelse, at den nye handlingsplan f.eks. betyder, at man fra 2021 vil installere LED-pærer på alle søværnets fregatter og inspektionsfartøjer og fra 2022 udelukkende vil anvende LED-pærer i Forsvarsministeriets bygninger.

Om et forstående skift til LED-pærer er at ”være godt i gang”, kan man måske godt stille spørgsmålstegn ved.

Læs også: Ansvarligt indkøb af kampvogne og håndgranater

En omfattende plan
Dykker man ned i handlingsplanens indhold, forekommer den helstøbt. Man vil således arbejde både med forsvarets fysiske anlæg og installationer, sine aktiviteter og transportmidler, adfærdsfaktorer og afrapportering på klima- og miljø.
Der er ligeledes lavet en skitse til en implementeringsplan for alle områder indtil 2025.

Konkrete, målbare målsætninger er der dog endog meget få af. Men at forsvaret skal kigges igennem fra ende til anden efterlader planen ingen tvivl om.

Meddelelsen fra ministeriet fremhæver desuden at man vil udlægge flere af det danske forsvars 32.000 hektar jord til vildere natur ved at give naturen lov at vokse vildt flere steder, udfase landbrugsdriften og plante mere skov. En indsats der også er itråd med de foreløbige oplysninger om NATO’s klimaindsats frem mod 2030.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: klimastrategier

Hvad skal en god klimastrategi kunne i dag? Og hvordan kommer man i gang? CSR.dk leder efter svarene. 

Relateret indhold

13.05.2024CSR.dk

Klar tale om kompensation fra nordiske forbrugermyndigheder

13.05.2024CSR.dk

Greenwash-lovens lange arm i praksis

08.05.2024Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

En smuk anerkendelse af vores indsats for biodiversiteten

08.05.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Klimakampen skaber fællesskaber på arbejdspladsen

08.05.2024Aalborg Kommune

Sponseret

Tilmeldingen er åben: Aalborg inviterer til stor international konference om bæredygtige byer

07.05.2024Floral Affairs ApS

Sponseret

Mors Dag: Kærligheden til Mor må Ikke koste klimaet

07.05.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

07.05.2024CSR.dk

På bar bund med håndtering af e-affald

Jobmarked

Se alle

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Semler Gruppen A/S

Sustainability Specialist til Danmarks største bilkoncern

Semler Gruppen er Danmarks største bilkoncern. Vi arbejder målrettet med den elektriske omstilling af bilmodellerne fra Volkswagen, Audi, ŠKODA, SEAT, Cupra og Porsche. Vi udvikler digitale mobilitetsløsninger, og vi er repræsenteret i både Norden og de baltiske lande. I Semler Agro, vores landbrugsdivision, formidler vi traktorer og jordbrugsmaskiner fra John Deere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

19.05.2024

UN Global Compact Network Denmark

Head of Human Rights & Social Sustainability til UN Global Compact Network Denmarks sekretariat

Danmarks største netværk og læringsmiljø for ESG og bæredygtighed i den private sektor søger en engageret og faglig stærk Head of Human Rights & Social Sustainability til at lede vores aktiviteter for danske virksomheder inden for menneskerettigheder og det sociale område. Vores nye kollega vil få ansvaret for vores arbejde med menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, mangfoldighed og inklusion.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Food Nation
Konference
Danish Delegation in Vietnam: Sustainable and efficient agri-food production

May 14 – 16, 2024, a Danish delegation will visit Vietnam for an export promotion with focus on sustainable solutions for food production and processing.

Dato

14.05.2024

Sted

Ho Chi Minh City

BSR
Workshop
Bringing Nature In: A Workshop to Jumpstart Your Nature Strategy

The importance of addressing the impacts and risks related to nature and biodiversity have never been more pressing for businesses. However, navigating this complex terrain can be daunting as it overlaps with other sustainability areas, making it difficult to know where to start and what to focus on.

Dato

14.05.2024

Tid

08:30

Valified
Webinar
GRATIS Valified Kickstart - Værdi á 1.499 kr. | OPSTART 14. MAJ

Skræddersyet til dig der skal udarbejde din virksomheds første CO2-beregning og bæredygtighedsrapport og vil gøre kommunikation med dine interessenter let!

Dato

14.05.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Mini MBA – Lederuddannelse

Aros Mini MBA er Danmarks mest ambitiøse Mini MBA – udviklet i tæt samarbejde med landets førende ledelsesekspert, professor Steen Hildebrandt. Lederuddannelsen indfører dig i de klassiske MBA-fag og giver dig samtidig det mest aktuelle inden for ledelse.

Dato

14.05.2024

Tid

08:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Webinar
Webinar: Lær at tale ESG

Ønsker du at få styr på "bogstavssuppen", så du kan forstå og tale med om de nye spilleregler for at drive en bæredygtig forretning? Deltag i vores live webinar for at få styr på hvad der ligger bag både bogstavsforkortelser og nøglebegreber. Så du kan lære at tale ESG.

Dato

15.05.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Dansk Erhverv
Konference
Bæredygtighed 2024 – Overblik og indsigt

Få en bred forståelse for bæredygtighedsdagsordenen, der kvalificerer dig til at bidrage til den bæredygtige udvikling i din virksomhed. Deltag og bliv bekendt med begreber som ESG, bæredygtigrapportering, cirkulær økonomi, grøn markedsføring, klimaregnskab og meget mere.

Dato

15.05.2024

Tid

09:30

Sted

Odense Congress Center, Ørbækvej 350, 5220 Odense