Kamp mellem business case og værdier i SMV’ernes CSR-indsats

De fleste er enige om, at flere SMV’er skal lave mere og bedre CSR. Men feltet er delt: for nogle er det værdier, for andre er det fortælling og for andre igen bare business.

Troldtekt delte nogle af sine gode råd med deltagerne på konferencen CSR i Praksis d. 2. juni 2016. .

09.06.2016

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Medarbejdere og kunder er glade for vores CSR-indsats – ja nogle kunder kræver det ligefrem af os. Men vi er ikke gode nok til at kommunikere om, og det skal være forretningsrelevant, ellers er det ikke noget for os. Det var budskabet fra mange af de små og mellemstore virksomheder – og erhvervsorganisationer – som deltog i CSR-Links konference CSR i Praksis d. 2. juni 2016.

Et konkurrerende budskab blander sig dog også i samtalen om, hvad der driver og skal drive udviklingen i CSR i SMV’erne. De siger, at de slet ikke vil drive virksomhed, hvis de ikke kan gøre det ansvarligt og gøre en forskel.

Hvordan kan man vælge ansvar fra?
En repræsentant for den gruppe er Nille Nolsøe Skalts, partner i konsulentvirksomheden Spark, medejer af noget chokoladefabrik med særlige sourcingmetoder i Latinamerika og ansvarlig for B-Corp bevægelsens udbredelse og certificeringsprocesser i Danmark.  I forbindelse med konferencen skrev hun på Twitter:  ”Gu er det ej kunderne eller kapitalen, der skal drive #impactbusiness – det er os, erhvervslederne”.  

Eller Jesper Panduro, som ejer og leder Skagerak (tidligere Trip Trap):

”Det er da lidt tosset, at man skal fremhæve, at man er ansvarlig. Det bør da være det, der er det normale. På samme måde lyder det med at tale om at CSR skal være forretning før man er interesseret mærkeligt. For mig er det ikke noget, men bare kan vælge fra,” sagde han.

Søren Ejlersen fra Årstiderne startede sit oplæg med at sige, at han ikke mente, at der skulle bruges mere krudt på at kommunikere om CSR-indsatsen – som ellers havde været formiddagens budskab fra erhvervsorganisationerne. For ham var det vigtige, at gøre det – ikke at tale om det. Årstiderne er ellers rimelig involveret i den slags aktiviteter, som kan kaldes CSR: beskyttede værksteder leverer kasser og merchandise, de fastholder en lav kødandel i deres måltidskasser, der er skolehaver og biodynamisk dyrket frugt og grønt og fællesspisning med fokus på lokalsamfund og bedre mad.

”Men vi har aldrig skrevet et ord ned i en CSR-strategi. Vi har bare gjort det,” sagde Søren Ejlersen.

Troldtekt og KLs PurePrints gode råd

  • Topledelsen skal være involveret og være en del af styregruppen
  • Få det skrevet ind i virksomhedes værdigrundlag
  • Vær parat til at lade kunder og samarbejdspartnere kikke jer over skulderen = åbenhed
  • CSR projektet kræver en tovholder – gerne en ildsjæl
  • Det tager tid, ressourcer og økonomi skal ses som en langsigtet investering
  • Brug tid på at forbedere jer: undersøg ting, tal med kunderne, byg viden og netværk og vær sikker på business casen
  • Leverandører og medarbejdere skal være med på vognen
  • Brug tid på at få de kunder, I ved, I skal have
  • Kig bredere end de store fyrtårne som kunder, der er hurtigere succes hos andre kundetyper. 

Frontløberne går til kernen

Hovedparten af de danske SMV’er har dog nok en anden vej ind i CSR-arbejdet. Et eksempel er trykkefirmaet KLS Grafisk, som forklarede, hvordan de på 10 år var gået fra en mildest talt presset position i markedet til at være Danmarks eneste cradle to cradle-certificerede trykkeri, med et skift til navnet KLS PurePrint til følge og en vision om at ville være verdens grønneste trykkeri.

”Vi har ikke længere en CSR-strategi, den er smeltet sammen med vores almindelige strategi. Vi havde aldrig kunnet forudse at vi ville ende her,” forklarede Kasper Larsen som er kommerciel direktør i KLS PurePrint.

”Men i dag betyder det, at vi er på forkant med udviklingen i vores branche og deltager i udviklingsprojekter, hvor vi kan være med til at definere vejen frem og udvide vores netværk,” fortsatte han.

Peer Leth, som er Troldtekts direktør, var også 100 procent for integration af CSR og bæredygtighed i strategien. Det har ført til at Troldtekts produktion af akustikplader er efterhånden blevet cirkulær og cradle to cradle-certificeret.

”Først tænkte vi det som noget der kunne støtte produktudviklingen, men efterhånden er det med i vores strategiske grundlag,” sagde Peer Leth i lighed med Kasper fra KLS PurePrint.  ”Det koster både tid og ressourcer, men det er ikke unødvendige omkostninger. Det er den eneste vej til at forblive konkurrencedygtig,” fortsatte han.

Gode råd fra dem, der er længst
I processen på vej mod de krævende certificeringer har KLS PurePrint været nødt til at sige farvel til leverandører, som ikke ønskede at deltage i det nødvendige udviklingsarbejde. Og de har gjort sig den erfaring, at det ofte er en rigtig god idé ikke at satse for meget på de store, strålende virksomheder.

”I de store virksomheder kan et-to år være kort sigt i forhold til at tage en beslutning og få den forankret et sted i organisationen. For SMV’er er det lang tid at vente på om en ordre går igennem. For os har der været hurtigere veje til forretning hos f.eks. andre SMV’er, kommuner og foreninger,” forklarede Kasper Larsen.

En af de udfordringer Peer Leth berørte i sit oplæg var kravet om åbenhed. Troldtekt har valgt at acceptere at alle kan kigge dem over skulderen. Og når man først har vænnet sig til det, opstår et andet spørgesmål:

”Jamen, hvorfor gør alle de andre det ikke, tænker man. Hvad har man at skjule?,” sagde han.

Det koster både tid og ressourcer, men det er ikke unødvendige omkostninger. Det er den eneste vej til at forblive konkurrencedygtig.

Peer Leth, direktør for Troldtekt A/S

Hovedfeltet: flere gode historier, hvis flere skal med
Anders Andersen Rengøring og Rynkeby, som for nylig blev solgt til en tysk producent af frugtdrikke, fortalte også om deres arbejde med CSR.

Rynkeby har et bredt funderet CSR-program med fokus på miljøeffektivitet, medarbejdersikkerhed og – tilfredshed og styr på leverandørkæden. Men hovedfortællingen handlede torsdag d. 2. juni om deres Team Rynkeby cykelløb, som samler penge ind til Børnecancerfonden.

Og Anders Andersen Rengørings historie var om fodbold og medarbejdernes mulighed for at tage deres familie med til kampe, sponsorater af lokale klubber, mentorordninger og et sponsorat af Den Blå Planet for at markere sig på miljøsiden.

I denne CSR-traditions optik er kommunikationsmuligheder og værdi for forretningen alfa og omega, præcis som erhvervsorganisationerne understregede var nødvendige for at få flere virksomheder med.

Opsamlingen på dagen konkluderede også, at hovedkræfterne i bevægelsen mod mere CSR i SMV’erne var omkostningsreduktion, ejere og kunders krav, nye markedsvilkår og employer branding, dvs. muligheden for at tiltrække kvalificeret arbejdskraft.

Troldtekt bakkede op om disse pointer, da de kom med gode råd til, hvordan flere kunne komme i gang med CSR.  Peer Leth understregede, at man skal fortælle de gode historier til dem, der ikke er kommet i gang, og gjorde opmærksom på vigtigheden af at tale med andre om, hvordan man gør, hvad der kræves og hvorfor man skal gøre det.

Værdier er bindeleddet
Men kan der ske tilnærmelser mellem de virksomheder, som kun vil lave forretning, hvis de er sikre på at det er ansvarligt, og så hovedfeltet, som har brug for mere håndfaste business cases? Et bud kom fra Dennis Friis Thaagaard fra Sustainor, som rådgiver bl.a. SMV’er i at arbejde med CSR.

”De fleste SMV’ere er eller har været funderet på nogle basale værdier som de oprindelige stiftere tog med sig ind i virksomheden. Når de skal arbejde med CSR, handler det bl.a. om at finde tilbage til de værdier,” sagde han.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

17.05.2024CSR.dk

Vigtige nyheder fra sidste uge

17.05.2024CSR.dk

Flere kommuner arbejder med CO2-reduktion i indkøb

16.05.2024Industriens Fond

Sponseret

Sjældent katalog over sundhedspersonalets behov kan gøre dit sygehus bedre

13.05.2024CSR.dk

Stensdal Group understreger klimaambitioner: Får godkendt klimamål af Science Based Targets.

09.05.2024TANIA ELLIS – The Social Business Company

Sponseret

Trends & Insights: How does geopolitics affect your business and due diligence efforts?

08.05.2024CSR.dk

Konference: En økonomi med menneskets og planetens trivsel i fokus

08.05.2024Genan A/S

Sponseret

At være en af Genans grønne pionerer

08.05.2024TANIA ELLIS – The Social Business Company

Sponseret

Trends & Insights: How does geopolitics affect your business and due diligence efforts?

Jobmarked

Se alle

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Semler Gruppen A/S

Sustainability Specialist til Danmarks største bilkoncern

Semler Gruppen er Danmarks største bilkoncern. Vi arbejder målrettet med den elektriske omstilling af bilmodellerne fra Volkswagen, Audi, ŠKODA, SEAT, Cupra og Porsche. Vi udvikler digitale mobilitetsløsninger, og vi er repræsenteret i både Norden og de baltiske lande. I Semler Agro, vores landbrugsdivision, formidler vi traktorer og jordbrugsmaskiner fra John Deere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

19.05.2024

UN Global Compact Network Denmark

Head of Human Rights & Social Sustainability til UN Global Compact Network Denmarks sekretariat

Danmarks største netværk og læringsmiljø for ESG og bæredygtighed i den private sektor søger en engageret og faglig stærk Head of Human Rights & Social Sustainability til at lede vores aktiviteter for danske virksomheder inden for menneskerettigheder og det sociale område. Vores nye kollega vil få ansvaret for vores arbejde med menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, mangfoldighed og inklusion.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Valified
Webinar
GRATIS Valified Kickstart - Værdi á 1.499 kr. | OPSTART 14. MAJ

Skræddersyet til dig der skal udarbejde din virksomheds første CO2-beregning og bæredygtighedsrapport og vil gøre kommunikation med dine interessenter let!

Dato

14.05.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Rockwool Danmark A/S
Gå-hjem-møde
Gå-hjem-møde: Bliv klogere på energieffektivitet og CO2 reduktion i større bygninger

Gør flere energirenoveringstiltag til ét samlet projekt med ROCKWOOL og LivingBetter

Dato

21.05.2024

Tid

14:00

Sted

ROCKWOOL Danmark A/S, Hovedgaden 501, Hedehusene, Capital Region, DK, 2640

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
Kursus: Virksomhedens sociale ansvarlighed i hele værdikæden

Hvordan dokumenterer og kommunikerer du din sociale ansvarlighed – uden at ende i greenwashing og greenhushing? Det får du styr på med kurset ’virksomhedens sociale ansvarlighed’. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point

Dato

21.05.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Etisk Handel Danmark
Webinar
Introduktion til medlemskab hos Etisk Handel Danmark (Online)

Er du nysgerrig på, hvordan du kan arbejde med etisk handel og bæredygtige værdikæder? Og hvordan et medlemskab hos Etisk Handel Danmark kan understøtte arbejdet med at håndtere omverdenens stigende krav og forventninger til menneske- og arbejdstagerrettigheder, miljø og klima i værdikæden?

Dato

22.05.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtig transformation i praksis

Kom godt i gang med jeres bæredygtige transformation! På dette lynkursus lærer du, hvad bæredygtig omstilling betyder for din branche og organisation, og hvordan I kan tænke bæredygtighed ind i jeres strategier og mål – og samtidig styrke forretningen!

Dato

22.05.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus