Indeklima så det kan mærkes

Et godt indeklima betragtes i stigende grad som en vigtig del af CSR-strategien, men det er besværligt at dokumentere indsatsen via mærkningsordninger, mener flere eksperter på området.

23.04.2012

Kristina Øby Pedersen, CSR.dk

Et minimumskrav til steder, hvor mennesker arbejder og lever, er et indeklima, hvor materialerne ikke skaber allergiske reaktioner. Af samme grund er mærkning efterspurgt. Men mærkningsordningerne er mange og svære at gennemskue for både producenter og kunder. Og der findes ikke noget enkelt indeklimamærke, som dækker det hele.

De potentielt største kemiske påvirkninger i indeklimaet kommer fra gulvbelægning, møbler og vægge, ganske enkelt fordi overfladerne er store, og afdampningen af flygtige stoffer (VOC’er) derfor kan være stor.

Der findes europæiske mærkningsordninger for de fleste produkter i vores indeklima, selvom flertallet er frivillige uden noget stempel fra nationale eller internationale myndigheder. I de fleste tilfælde handler det altså om, hvilke mærker markedet accepterer, og mange hælder til nationale mærkningsordninger. Producenter kan derfor få påtvunget store udgifter til mærkning, fordi hvert nyt marked kræver et nyt mærke – også selvom andre landes mærkningsordninger er lige så gode eller måske bedre. I realiteten betyder det, at producenter må afskrive en del markeder, fordi det ganske enkelt ikke betaler sig. Sådan lyder det fra Reinhard Oppl fra Eurofins, som er verdens største udbyder af rådgivning og test af produkter og dækker de fleste europæiske lande, herunder Danmark.

Om standardtestmetode for det samlede indeklima

Det, man går efter i tests, er en lang liste af flygtige stoffer, såkaldte VOC’er, samt formaldehyd. I næsten alle mærkningsordninger bruger man en metode, hvor man simulerer de omgivelser, hvor produktet skal anvendes. Herefter sætter man ventilation på. Indsugningsluften renses, så der er sikkerhed for, at stofferne ikke kommer udefra, og udblæsningsluften opsamles i et kammer, hvor man kan måle mængden af de forskellige stoffer. Testen foretages efter tre dage og igen efter 28 dage.
Kilde: Eurofins

Store forskelle
Ifølge Reinhard Oppl er der store forskelle på, hvor skrappe krav mærkningsordningerne stiller – altså hvilke mængder af formaldehyd samt afdampning fra blandt andet imprægneringsmidler, lim og fugemasse, man tillader.

Den tyske mærkningsordning, GUT, er langt den største, når det handler om gulvtæpper, som findes i de fleste storrumskontorer. Det er også GUT, som stiller nogle af de hårdeste krav, men ifølge Reinhard Oppl har Frankrig på det seneste strammet gevaldigt op.

”Dansk Indeklimamærkning skiller sig dog ud. Deres krav er ikke hårdere, men de har en særlig lugttest, hvor man tester materialer – for eksempel gulvtæpper – enkeltvis. Det er helt specielt for Dansk Indeklimamærkning og siger egentlig ikke meget om, hvor farlige stofferne er, men lugt kan være væsentlig for almindeligt velvære,” siger han. Han peger dog på, at det som regel ikke er muligt at teste produkter alene. Som eksempel nævner han, at stofferne fra for eksempel gulvtæpper, lim og fugemasse vil virke sammen, så man ikke får et reelt indtryk af lugten, hvis man tester materialerne alene.

Læs også: Mærker er en kæmpe markedsføringsudgift

Alt hvad der i øvrigt vedrører gulve – det vil sige andre gulvtyper, spartel, fugemasse, lim og lak med mere, er dækket af den såkaldte EMI-code samt af Svanen og Blomsten, som også dækker maling. Blomsten dækker også gulvtæpper.

Danskere vil have Dansk Indeklimamærkning
Ifølge Thomas Witterseh fra Dansk Indeklima Mærkning tester man i princippet alle produkter, der bruges indendørs – gulve, tæpper, møbler og så videre. Spartelmasse er dog for øjeblikket ikke på programmet, mens lim er på vej.

”Vi stiller krav om dokumentation for afgasning af formaldehyd, andre aldehyder samt VOC’er, og prøvningsmetoden er den samme som andre steder. Vi bruger en tærskelværdi for slimhindeirrritation,” oplyser han.

Dansk Indeklima Mærkning skiller sig dog ud ved sin lugttest samt ved at man tester produkterne enkeltvis. Til Eurofins bemærkning om, at man ikke kan teste produkterne hver for sig, siger Thomas Witterseh: ”Både ja og nej. Jeg vil ikke sige, at man ikke kan gøre det, men det er rigtigt, at materialerne kan påvirke hinanden, men hvis man ikke kan afprøve dem enkeltvis, er man bundet til en bestemt kombination af materialer.”

Thomas Witterseh oplyser, at man for øjeblikket arbejder på en fælleseuropæisk mærkningsordning. En ny rapport er netop færdiggjort. Blandt deltagerne har været det tyske AgBB, det franske ANSES, det finske M1 og Dansk Indeklima Mærkning. Også Storbritannien har været involveret, selvom man i dag ikke har nogen mærkningsordning.

Den tyske og franske mærkningsordninger er, hvad prøvningsmetode angår identisk, men bedømmelseskriterierne er forskellige. Hvad angår den fremtidige metode vil den komme til at ligne den tyske, og være baseret på en ny prøvningsstandard, som skal bruges i forbindelse med CE-mærkning.

”Tanken er, at ét europæisk mærke i fremtiden skal være kendt og anerkendt på alle markeder,” slutter Thomas Witterseh.

Indeklimamærke er en nødløsning
Er indeklimamærker nødvendige? Nej, mener Tine Due Hansen fra Miljømærkning Danmark – i hvert fald ikke, hvis materialerne er mærket med Blomsten eller Svanen. Ifølge hende er især møbler et problem på grund af afdampningen af formalin.

”Der kan være tilfælde, hvor produkter med Svanen eller EU-Blomsten ikke kan fås, og så er Dansk Indeklimamærkning bedre end ingenting. De har et mere snævert fokus, så mærkningsprocessen er ikke så omfattende. Derfor er det nemmere at opnå et indeklimamærke end et miljømærke. Miljømærkerne tager jo også hensyn til miljøpåvirkning og energiforbrug ved fremstilling og bortskaffelse. Indeklimamærkerne kan godt kaldes en nødløsning,” siger hun.

SUSTAINX ApS

Sponseret

GUIDE: Sådan opbygger du din bæredygtighedserklæring i henhold til ESRS.

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

17.05.2024CSR.dk

Vigtige nyheder fra sidste uge

17.05.2024CSR.dk

Flere kommuner arbejder med CO2-reduktion i indkøb

13.05.2024CSR.dk

Greenwash-lovens lange arm i praksis

30.04.2024CSR.dk

NGO indtager ny rolle som leverandør af konferenceydelser

29.04.2024CSR.dk

Ny undersøgelse afslører rejsebranchens fortsatte udfordringer inden for bæredygtige rejser

25.04.2024Schneider Electric

Sponseret

Hovedsponsor for DM i Skills 2024 har ambitioner for elektrikerfaget

19.04.2024Dentsu Danmark A/S

Sponseret

Farverig fremtid: Streetart som innovativt brandingværktøj i regenerativ økonomi

09.04.2024Schneider Electric

Sponseret

Motorstartere: Selv en lille ændring kan have stor betydning

Jobmarked

Se alle

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Semler Gruppen A/S

Sustainability Specialist til Danmarks største bilkoncern

Semler Gruppen er Danmarks største bilkoncern. Vi arbejder målrettet med den elektriske omstilling af bilmodellerne fra Volkswagen, Audi, ŠKODA, SEAT, Cupra og Porsche. Vi udvikler digitale mobilitetsløsninger, og vi er repræsenteret i både Norden og de baltiske lande. I Semler Agro, vores landbrugsdivision, formidler vi traktorer og jordbrugsmaskiner fra John Deere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

19.05.2024

UN Global Compact Network Denmark

Head of Human Rights & Social Sustainability til UN Global Compact Network Denmarks sekretariat

Danmarks største netværk og læringsmiljø for ESG og bæredygtighed i den private sektor søger en engageret og faglig stærk Head of Human Rights & Social Sustainability til at lede vores aktiviteter for danske virksomheder inden for menneskerettigheder og det sociale område. Vores nye kollega vil få ansvaret for vores arbejde med menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, mangfoldighed og inklusion.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Valified
Webinar
GRATIS Valified Kickstart - Værdi á 1.499 kr. | OPSTART 14. MAJ

Skræddersyet til dig der skal udarbejde din virksomheds første CO2-beregning og bæredygtighedsrapport og vil gøre kommunikation med dine interessenter let!

Dato

14.05.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Rockwool Danmark A/S
Gå-hjem-møde
Gå-hjem-møde: Bliv klogere på energieffektivitet og CO2 reduktion i større bygninger

Gør flere energirenoveringstiltag til ét samlet projekt med ROCKWOOL og LivingBetter

Dato

21.05.2024

Tid

14:00

Sted

ROCKWOOL Danmark A/S, Hovedgaden 501, Hedehusene, Capital Region, DK, 2640

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
Kursus: Virksomhedens sociale ansvarlighed i hele værdikæden

Hvordan dokumenterer og kommunikerer du din sociale ansvarlighed – uden at ende i greenwashing og greenhushing? Det får du styr på med kurset ’virksomhedens sociale ansvarlighed’. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point

Dato

21.05.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Etisk Handel Danmark
Webinar
Introduktion til medlemskab hos Etisk Handel Danmark (Online)

Er du nysgerrig på, hvordan du kan arbejde med etisk handel og bæredygtige værdikæder? Og hvordan et medlemskab hos Etisk Handel Danmark kan understøtte arbejdet med at håndtere omverdenens stigende krav og forventninger til menneske- og arbejdstagerrettigheder, miljø og klima i værdikæden?

Dato

22.05.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtig transformation i praksis

Kom godt i gang med jeres bæredygtige transformation! På dette lynkursus lærer du, hvad bæredygtig omstilling betyder for din branche og organisation, og hvordan I kan tænke bæredygtighed ind i jeres strategier og mål – og samtidig styrke forretningen!

Dato

22.05.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus