FSC slår et slag for bæredygtigt træ i byggeriet

Mærkningsordningen FSC vil med en række initiativer det næste halvandet år sætte gang i brugen af bæredygtigt træ i det danske byggeri.

Udbredelsen af bæredygtigt træ i byggebranchen er helt afgørende, fordi træ ifølge FSC er den største enkeltstående varegruppe i byggeriet..

03.03.2015

CSR.dk

”Kan vi få den danske byggebranche til at bruge mere dokumentérbart bæredygtigt træ, kan vi som land gøre en kæmpeforskel”, siger FSC-konsulent Morten Brodde. .

Forest Stewardship Council (FSC), der er en mærkningsordning til bæredygtigt træ og papir, vil frem til sommeren 2016 slå et ekstra slag for at udbrede brugen af bæredygtigt certificeret træ i den danske byggebranche.

Læs også: Grafisk Abejdsgiverforening går ind i FSC Danmark

Det skal ske med et projekt, der sætter særligt fokus på tropisk træ, men som desuden favner træ i al almindelighed. Meningen er, at projektet skal medvirke til at løfte Danmark op i eliten af bæredygtigt byggeri på globalt plan og samtidig bidrage til at skabe grøn vækst i udviklingslande.

Det Danida-finansierede projekt er således målrettet en bred vifte af blandt andet indkøbere af træ og rådgivere: kommuner, boligforeninger, private bygherrer, arkitekter, entreprenører og leverandører.

”Vi har valgt en holistisk tilgang, for vi får ikke et øget brug af bæredygtigt FSC-træ, hvis efterspørgslen mangler. Det er ambitiøst at nå hele vejen rundt, men i og med projektet løber frem til midten af 2016, vil jeg mene, at vi godt kan nå det”, siger FSC-konsulent Morten Brodde.

Ifølge Morten Brodde er udbredelsen af bæredygtigt træ i byggebranchen helt afgørende, fordi træ er den største enkeltstående varegruppe i byggeriet. Derfor er træets oprindelse essentiel, så byggebranchen ikke bidrager unødigt til ulovlig hugst og global opvarmning.

”Desværre stilles der i dag ikke så mange krav til oprindelsen, så ofte som vi kan ønske. At vælge FSC-certificeret træ er en oplagt vej til at sikre bæredygtighed på en stor del af ens byggeri. Kan vi få den danske byggebranche til at bruge mere dokumentérbart bæredygtigt træ, kan vi som land gøre en kæmpeforskel”, siger Morten Brodde, der fremhæver, at det især gælder efterspørgslen af bæredygtigt tropisk træ. 

<p>”Der er tusindvis af træarter i tropiske skove, hvoraf mange, som ikke er udrydningstruede eller svært tilgængelige, godt kunne bruges i byggeriet”. </p>

Morten Brodde, konsulent i FSC Danmark.

”Skovejerne i tropiske egne skal have et incitament til at drive deres skove bæredygtigt, og det kan vi skabe i den vestlige verden ved at efterspørge FSC-certificeret træ. Ellers bliver det svært at få flere til at blive certificerede og samtidig risikerer vi, at de, der allerede er certificeret, ikke længere vil være med i ordningen”, siger Morten Brodde.

Flere har involveret sig
Flere af FSC’s samarbejdspartnere har allerede involveret sig i projektet, eksempelvis trælasthandlere og byggemarkedskæder, fortæller Morten Brodde. Og i og med entreprenører, rådgivere og bygherrer bliver mødt med stigende miljøkrav, er interessen for viden om certificeret træ stigende.

Derfor vil meget af indsatsen i 2015 handle om at komme ud og tale med de firmaer, der er med i hele byggeprocessen.

Det gælder i første omgang arkitekter og andre rådgivere, hvor FSC lancerer en større oplysningsindsats. Senere på året kommer turen til entreprenører og underentreprenører.

”En af de største hindringer for udbredelsen af certificeret træ er manglende information om, hvad FSC-certificeret træ er, hvordan man dokumenterer det, og hvor man kan finde det. Så vi håber, at indsatsen for at højne vidensniveauet kan medvirke til en øget efterspørgsel”.

Prisens betydning
En anden væsentlig hindring for udbredelsen af certificeret træ, kan være forskellen i prisen. Ifølge en Rambøll-undersøgelse fra 2014 er certificeret tempereret træ fra Europa, som der er et stort udbud af, to til fire procent dyrere end ikke-certificeret træ.

”Skovejerne i tropiske egne skal have et incitament til at drive deres skove bæredygtigt, og det kan vi skabe i den vestlige verden ved at efterspørge FSC-certificeret træ”, siger FSC-konsulent Morten Brodde. .

Certificeret tropisk træ kan være ti til 20 procent dyrere, og det kan samtidig være svært at skaffe nok certificeret træ af de ti træarter, blandt andet teak og ipé, som efterspørges mest. Derfor er det ifølge Morten Brodde vigtigt, at flere får øjnene op for de mindre kendte tropiske træarter.

”Der er tusindvis af træarter i tropiske skove, hvoraf mange, som ikke er udrydningstruede eller svært tilgængelige, godt kunne bruges i byggeriet. Der er selvfølgelig en god grund til, at de samme ti træarter er de mest benyttede. De holder i mange år og bevarer formen. Samtidig giver det tryghed at vælge det, man har gode erfaringer med. Men mange mindre kendte træarter har faktisk de samme egenskaber”.

Som eksempel nævner Morten Brodde ’Guariuba’, der er blevet brugt i byggeriet af Isbjerget på Aarhus Havn. Han mener, at manglende viden om de ukendte arter kan være en del af forklaringen på, at de ikke vinder større udbredelse. Derfor har FSC taget initiativ til en database med cases fra byggerier med mindre kendte træarter, så interesserede kan se, hvad alternativerne er.

Kommunerne har også et ansvar
Hvordan arbejder I med at overbevise kommunerne, der har stramme budgetter, om at vælge certificeret træ? 

”Da staten indførte krav om, at deres indkøbere skal købe bæredygtigt træ, blev der foretaget en undersøgelse af de budgetøkonomiske konsekvenser. Her kom man frem til, at merudgiften er så relativ lav, at det ikke er en hindring for at stille kravet. Rambøll-rapporten viser desuden, at priserne vil falde i takt med den øgede efterspørgsel. På baggrund heraf, vil vi sige til kommunerne, at de også har et ansvar for at bruge bæredygtigt træ. De har jo allerede taget bæredygtighed til sig med hensyn til miljøtiltag, energireduktion, og nedbringelse af CO2-udslip”, siger Morten Brodde, der samtidig understreger, at det offentlige på grund af EU’s udbudsregler ikke udelukkende må vælge FSC-certificeret træ. 

Flere kommuner er allerede med i partnerskabet for grønne indkøb, hvor målet er at indføre samme praksis som i staten, eksempelvis store kommuner som København og Odense.

”Forhåbentlig vil det have en afsmittende effekt på andre kommuner, som vi for eksempel har set det i England”, siger Morten Brodde. 

FSC vil i løbet af i år indlede et samarbejde med udvalgte kommuner, hvor FSC vil hjælpe dem med at føre de grønne indkøbspolitikker ud i livet. Desuden vil FSC indsamle erfaringer fra de kommuner, der vælger at følge statskravet og analysere, hvad det betyder for bundlinjen, og hvad det giver af praktiske udfordringer. 

Tre udvalgte mål fra projektet

  • Januar 2016: 500 arkitekter, entreprenører og rådgivere har modtaget undervisning i betydningen af FSC-certificeret træ, valget af alternative arter samt praktiske råd om indkøb.
  • August 2016: Tre kommuner har ligesom staten indført en bindende indkøbspolitik for bæredygtigt træ og papir, og FSC Danmark har indsamlet informationer omkring konsekvenserne og fordelene heraf. Der er i dette arbejde et særligt fokus på indkøb af tropisk træ.
  • August 2016: Ti private bygherrer har indført en indkøbspolitik, som prioriterer FSC-certificeret træ, træ fra mindre skovejere og træ af mindre kommercielt brugte træarter.

Kilde: FSC Danmark 

”Vi skal i løbet af projektets løbetid indlede samarbejde med minimum tre kommuner og flere har reageret positivt på vores henvendelse”, oplyser Morten Brodde.

Læs også: Træhandelskoncernen DLH mister FSC-mærket

Men kommer udbredelsen af bæredygtigt træ ikke først for alvor til at batte noget, når der kan spares penge på at vælge det? 

”Der er selvfølgelig en god grund til, at kommunerne eksempelvis fokuserer meget på reduktion af energiforbruget, da der her er konkrete besparelser at hente. Certificeret træ giver ikke en besparelse, der kan ses på tre måneder. Men det vigtigste er i den forbindelse at slå fast, at der ikke nødvendigvis er en merpris forbundet med at vælge bæredygtigt træ, især ikke tempereret. Det skal vi have gjort klart over for de kommunale indkøbere”.

Morten Brodde understreger desuden, at kommunerne ikke er tvunget til at købe bæredygtigt træ for enhver pris.

”Indkøbsvejledningen åbner op for, at offentlige indkøbere kan slække på kravet eller helt droppe det, hvis det eksempelvis er særligt svært at skaffe udvalgte produkter, eller hvis kravet medfører uforholdsmæssigt store økonomiske byrder”.

Konference på vej
Til september vil FSC som en af del af projektet afholde en konference om CSR og bæredygtigt træ. Her vil førende aktører inden for byggeri og bæredygtighed stille skarpt på fremtidens byggeri. Der vil samtidig være en række workshops, som henvender sig til et bredt udsnit af byggeriets aktører.
”Vi satser på at henvende os til en bred målgruppe, for skal vi rykke på bæredygtigt træ, skal vi have hele værdikæden med”, siger Morten Brodde.   

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Netværk for Miljømærket indkøb Årskonference 2024

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

27.03.2024CSR.dk

LEGO sender 16,5 millioner efter CO2-fangst

26.03.2024CSR.dk

Københavns Lufthavn kan lagre grøn strøm

26.03.2024CSR.dk

Danmark er milevidt fra mål om grøn energi på land

25.03.2024Denteks A/S

Sponseret

Forskellen på vores vaskemaskiner og din derhjemme

25.03.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

Hvem er CSRD-rapporten egentlig til for?

24.03.2024Floral Affairs ApS

Sponseret

Påskeægget ud, langtidsholdbar buket ind: Gaven, der bliver ved med at give

21.03.2024BOXIT Container

Sponseret

Stor succes i bæredygtig madindsamling på Roskilde Festival

21.03.2024Schneider Electric

Sponseret

Kære regering: I kan ikke sætte strøm til verden uden batterier

Jobmarked

Se alle

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Region Midtjylland

Udfold dine kompetencer og viden om bæredygtighed til gavn for bæredygtig omstilling i sundhedssektoren

Vil du omsætte dine naturvidenskabelige/tekniske kompetencer inden for grøn omstilling til praktiske løsninger i sundhedssektoren – og har du mod på at løfte en stor udviklingsopgave? Så vælg Region Midtjylland som din kommende arbejdsplads og vær med til at gøre en konkret forskel!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

15.04.2024

Uddannelses- og Forskningsministeriet

Koncernindkøber til Uddannelses- og Forskningsministeriet (Ny frist)

Er du vores nye koncernindkøber? Vi søger en ny kollega, som kan styrke samarbejdet på tværs af UFM koncernen og som bidrager til at gøre UFM’s indkøb endnu bedre og endnu grønnere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.03.2024

PwC Danmark

Erfarne rådgivere inden for strategi, rapportering og erklæringer på bæredygtighedsområdet

Hvis du kender os, så ved du, hvad der ligger i rollen. Hvis ikke, så læs videre – så fortæller vi dig mere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
PwC Danmark
Webinar
Double Materiality Assessment: Value Creation and Value Leaks

The new Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) makes it a legal requirement to conduct a double materiality assessment.

Dato

02.04.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

03.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Dansk Industri
Webinar
Tal biodiversitet med finansbranchen: TNFD

Bliv introduceret til det globale biodiversitetsinitiativ med rapporteringsværktøjer og sektorvejledninger fra Taskforce of Nature-related Financial Disclosures (TNFD), og hør hvordan virksomheden Ørsted arbejder konkret med værktøjerne.

Dato

04.04.2024

Tid

13:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

08.04.2024

Tid

08:30

Sted

Severin Kursuscenter, Skovsvinget 25, 5500 Middelfart, Danmark

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

08.04.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - Aarhus i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

09.04.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus