Fra audit til due diligence: Hvad er forskellen?

Dør audit-regimerne med indførelsen af obligatorisk due diligence, som er på vej fra EU? Sandsynligvis. For audits leverer både alt for lidt og gør for meget - og alle er trætte af dem.

Overgangen fra audits til due diligence betyder, at to systemer og positioner skal nærme sig hinanden. .

06.08.2021

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

I 2021 er der 10-års jubilæum for FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv (FN’s retningslinjer). De fastlægger, at virksomheder har et ansvar for at gennemføre due diligence på menneskerettigheder. I Danmark er jubilæet blevet markeret med bl.a. udgivelsen af den første danske oversættelse af dokumentet. Samtidig er ny regulering om obligatorisk due diligence på vej gennem EU-systemet, hvor alt tyder på, at netop FN’s retningslinjer vil være udgangspunktet for kravene til virksomheder.

I dag arbejder hovedparten af alle virksomheder med menneskerettigheder i leverandørkæden gennem et system bestående af Code of Conduct (CoC) og regelmæssige audits hos leverandører. Spørgsmålet er, om en egentlig due diligence-forpligtelse kan klares i det regi?

CSR.dk har talt med Sune Skadegaard Thorsen, ejer og leder af Global CSR, som rådgiver og uddanner virksomheder i menneskerettigheds-due diligence, om netop dette emne. Hans vurdering er, at i det omfang FN’s retningslinjer bliver fulgt i den kommende EU-reguleringen, vil det hverken være tilstrækkeligt eller nødvendigt med et traditionelt CoC/audit-system. I hvert fald ikke på den måde, som de fleste systemer er skruet sammen i dag. Faktisk kan det være, at de gængse systemer modvirker intentionen med FN’s retningslinjer, som er at virksomheders respekt for menneskerettighederne skaleres op internationalt, fordi systemerne tilskynder leverandørerne til at gøre noget andet end at implementere retningslinjerne.

Helt utilstrækkeligt
”Hvis vi først ser på utilstrækkelighed, så er der tre ting, man skal være opmærksom på. For det første er CoC/audit-systemer ikke designet til at man ser på egne indvirkninger, men på hvad leverandøren gør rigtigt eller forkert ift. krav stillet af virksomheden. Men due diligence betyder, at virksomheden skal dokumentere, at den har forholdt sig til, hvor virksomheden er i risiko for at forårsage eller bidrage til negative indvirkninger på menneskerettighederne. Standarden er klar: Uanset, hvor i verden en virksomhed opererer er den i risiko for at forårsage eller bidrage til negative indvirkninger på menneskerettighederne,” forklarer Sune Skadegaard Thorsen.

”For det andet, fastslår FN’s retningslinjer – og dermed så vidt vi ved også EU’s regulering – at virksomheder som minimum skal forholde sig til alle 48 menneskerettigheder i sin due diligence. Gængse leverandørstyrings-systemer, hvoraf de fleste blev etableret før retningslinjerne kom, stiller krav om en bestemt adfærd i forhold til typisk syv eller otte af de 48 rettigheder og kun i forhold til medarbejdere. I Global CSR’s arbejde med virksomheder, har vi endnu ikke mødt en virksomhed, der i egen virksomhed har færre risici end indvirkninger på 15 af de 48 rettigheder. Det snævre fokus betyder, at en audit ikke skaber klarhed om, hvorvidt leverandøren respekterer menneskerettighederne,” fortsætter han.

Læs også: Tyskland får lov om obligatorisk due diligence - med en stor mangel

”For det tredje er fokus på leverandørprogrammer for smalt, retningslinjerne fastslår, at det handler om hele værdikæden. I et arbejde, vi udførte for Erhvervsstyrelsen og Rederiforeningen, som forfatteren til FN’s retninglinjer, Prof. John Ruggie, læste igennem og kommenterede, blev det slået fast, at en virksomhed, som minimum, for selv at respektere menneskerettighederne, skal kræve det samme af alle virksomhedens forretningsrelationer.”

Helt unødvendige
Som nævnt er de etablerede CoC/auditsystmer ikke blot utilstrækkelige. De er langt hen ad vejen også unødvendige, hvis man spørger Sune Skadegaard Thorsen: 

”FN’s retningslinjer kræver blot, at virksomheden agerer i forhold til kendte væsentlige negative indvirkninger i værdikæden. Den stiller ikke krav til, at virksomheden skal kortlægge hele sin værdikæde. Det er et krav, som godhjertede – og godtroende - NGOer og politikere er kommet på. At leve op til retningslinjerne, betyder ikke, at man skal ud og lave due diligence FOR leverandørerne, som jo i virkeligheden, er det der sker ved audits – bare kun op i mod 7 – 8 rettigheder og præ-definerede indikatorer.”

”Det, virksomhederne skal, er at kræve af sine leverandører, at de skal informere om, hvordan væsentlige indvirkninger håndteres og så skal virksomheden i øvrigt holde øjne og ører åbne. Ideen er, at kravet om due diligence jo er blevet sendt ned gennem kæderne, så det må forventes at alle virksomheder i kæden etablerer deres egen due diligence proces. Og så skal man leve op til et krav om gennemsigtighed, som betyder, at man skal kunne kommunikere sine indvirkningsanalyser til sine forretningsrelationer,” konkluderer Sune Skadegaard Thorsen.

”Konsekvensen af det er, at audit-systemerne, som vi kender dem, bliver stort set overflødige. Nu SKAL alle virksomheder kunne stå på mål for deres egne indvirkninger. Det har virksomhederne sukket efter i årtier. Der findes ikke en virksomhed, der ikke er træt af det audit-helvede, der er skabt igennem de seneste 20 år. Køberne er trætte af det, fordi det ikke uvæsentligt fordyrer produkternes pris og samtidig ikke formår at skabe bæredygtige forandringer. Leverandørerne er endnu mere trætte af at skulle sætte ledelsestid til side for at møde de arbitrære krav, der kendetegner de mange indsatser på området - uanset om der er tale om fælles initiativer (SEDEX SMETA / BSCI / FLA / ETI / SA 8000 / World Favour / Eco Vadis etc.) eller individuelle audit-krav,” siger han. 

Kræver omstilling i branchen og professionen
Det er svært at forestille sig, at alle aktørerne i CoC/audit-branchen blot trækker på skuldrene og lukker deres forretninger. Ifølge Sune Skadegaard Thorsen, er kampen allerede i gang, hvor branchen hårdnakket har påstået, at eksisterende praksis var i overensstemmelse med FN’s retningslinjer, eller ved at inkludere en udtrykkelig henvisning til FN’s retningslinjer i deres standards indledning.

”Jeg forventer, at markedet fremover vil regulere de eksisterende regimer. Så snart det går op for virksomhederne, at de fleste eksisterende ordninger er utilstrækkelige og unødvendige vil de stille krav til ordningerne om at indrette deres services til at møde deres nye forpligtelser, eller melde sig ud,” siger Sune Skadegaard Thorsen.

CoC/audit-systemerne er ikke blot udbydere i en branche. Det er også en profession og teams internt i virksomheder, der arbejder med ansvarlige leverandørkæder og/eller indkøb. Hvad sker der med dem? Sune Skadegaard Thorsen er ikke i tvivl:

”Man vil skulle videreuddanne sig eller blive overflødige. Men formår man at omstille sig, burde der være rigeligt med arbejde til både rådgivere og ansatte i virksomhederne, når due diligence-arbejdet skal køre.”

Læs med i næste uge, når vi bringer del to af interviewet med Sune Skadegaard Thorsen, med mere konkrete bud på, hvordan virksomhedernes arbejde med kædeansvar skal se ud.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

06.05.2024CSR.dk

”Den grønne omstilling risikerer at strande på kajkanten”

03.05.2024CSR.dk

3 veje til at dekarbonisere den tunge godstransport

18.04.2024BSR

Sponseret

Three Approaches for Integrating Human Rights into Corporate Risk Registers

17.04.2024Dagrofa aps

Sponseret

4,2 tons råvarer er forvandlet til mere end 10.000 gode måltider til hjemløse

15.04.2024BSR

Sponseret

Twenty Years of Implementing Living Wage

11.04.2024CSR.dk

NGO og JustEat sammen om mindre madspild

10.04.2024Give Steel A/S

Sponseret

Give Steel nomineret til fornem pris for sit arbejde med mennesker på kanten

03.04.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Social ansvarlighed er Lübech Livings højeste prioritet

Jobmarked

Se alle

Semler Gruppen A/S

Sustainability Specialist til Danmarks største bilkoncern

Semler Gruppen er Danmarks største bilkoncern. Vi arbejder målrettet med den elektriske omstilling af bilmodellerne fra Volkswagen, Audi, ŠKODA, SEAT, Cupra og Porsche. Vi udvikler digitale mobilitetsløsninger, og vi er repræsenteret i både Norden og de baltiske lande. I Semler Agro, vores landbrugsdivision, formidler vi traktorer og jordbrugsmaskiner fra John Deere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

19.05.2024

UN Global Compact Network Denmark

Head of Human Rights & Social Sustainability til UN Global Compact Network Denmarks sekretariat

Danmarks største netværk og læringsmiljø for ESG og bæredygtighed i den private sektor søger en engageret og faglig stærk Head of Human Rights & Social Sustainability til at lede vores aktiviteter for danske virksomheder inden for menneskerettigheder og det sociale område. Vores nye kollega vil få ansvaret for vores arbejde med menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, mangfoldighed og inklusion.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SIMAC, Svendborg International Maritime Academy

Undervisere

Vil du være med til at forme fremtidens grønne ledere?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

16.05.2024

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Erhvervsakademi Aarhus
Konference
GRØN - en praksisnær konference

14 oplægsholdere og 11 virksomheder/organisationer viser dig på 1 konference, hvordan du i praksis omstiller fra en lineær til en mere bæredygtig cirkulær forretningsmodel. Alt sammen til 0 kr. - det kræver blot du tilmelder dig.

Dato

08.05.2024

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Facilitatoruddannelse – bliv certificeret facilitator!

Bliv en helstøbt og stærk facilitator! På denne facilitatoruddannelse får du fyldt rygsækken med ny viden og masser af værktøjer, der gør dig i stand til professionelt at facilitere møder, workshops, processer og forandringer.

Dato

13.05.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Food Nation
Konference
Danish Delegation in Vietnam: Sustainable and efficient agri-food production

May 14 – 16, 2024, a Danish delegation will visit Vietnam for an export promotion with focus on sustainable solutions for food production and processing.

Dato

14.05.2024

Sted

Ho Chi Minh City

BSR
Workshop
Bringing Nature In: A Workshop to Jumpstart Your Nature Strategy

The importance of addressing the impacts and risks related to nature and biodiversity have never been more pressing for businesses. However, navigating this complex terrain can be daunting as it overlaps with other sustainability areas, making it difficult to know where to start and what to focus on.

Dato

14.05.2024

Tid

08:30

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - Kolding i maj

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

14.05.2024

Tid

09:00

Sted

Kolding

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Mini MBA – Lederuddannelse

Aros Mini MBA er Danmarks mest ambitiøse Mini MBA – udviklet i tæt samarbejde med landets førende ledelsesekspert, professor Steen Hildebrandt. Lederuddannelsen indfører dig i de klassiske MBA-fag og giver dig samtidig det mest aktuelle inden for ledelse.

Dato

14.05.2024

Tid

08:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus