Find hjælp til mere bæredygtighed i værdikæden

Hvordan gør man sin værdikæde mere bæredygtig? Et nyt, online, gratis videncenter tilbyder ideer og hjælp fra anerkendte kilder.

Et nyt videncenter skal klæde virksomheder bedre på til at træffe bæredygtige valg i værdikæden. Foto: Etisk Handel Danmark Etisk Handel Danmark.

23.11.2022

CSR.dk

Etisk Handel Danmark har etableret et nyt Videncenter, der skal give danske virksomheder og organisationer nem adgang til ressourcer og redskaber til arbejdet med klima, miljø og menneskerettigheder i global handel.

Meget tyder på, at der kan være god brug for en sådan ressourcebank. Danmarks forbrug og handel har således et stort aftryk uden for landets grænser og det gælder både miljø, klima og mennesker. F.eks. stammer op imod 80% af drivhusgasudledningen fra en gennemsnitlig dansk virksomhed fra værdikæden, mens det meste af vores tøj produceres i lande med kritisable løn-og arbejdsforhold.

Samtidig stiger forventningerne til at  virksomheder har styr på klima, miljø og menneskerettigheder i deres værdikæde. Flere europæiske lande har i de seneste år indført national lovgivning på området, og i EU arbejdes der på fælles regler, der gør det obligatorisk at tage ansvar igennem hele forsyningskæden.

Men som Etisk Handel Danmark skriver i en pressemeddelelse, så kan det være svært at komme i gang med at omsætte internationale retningslinjer til konkret praksis i arbejdet med klima, menneskerettigheder og miljøspørgsmål i egen værdikæde.

Tiltrængt hjælp til danske virksomheder

Platformens 11 emner

Arbejdstagerrettigheder
Menneskerettigheder
Miljø
Klima
Dyrevelfærd
Korruption
Due diligence
Leverandørsamarbejde
Indkøbspraksis
Stakeholder-samarbejde
Verdensmålene

Derfor lancerer Etisk Handel Danmark nu ”Videncenter for bæredygtige værdikæder”. Konkret er det en åben, online platform med viden, ressourcer og redskaber inden for 11 temaer, som er særlige vigtige i globale værdikæder. Der vil også være inspiration i form af best practices og virksomhedscases, som løbende udvides.

Platformens indhold består af allerede eksisterende praksisnære ressourcer og redskaber fra danske og internationalt anerkendte organisationer og institutioner. Denne viden bliver nu for første gang samlet et sted.

”Vi ved at det kan være svært at danne sig et overblik over feltet, finde inspiration og gode redskaber til at komme i gang med det konkrete arbejde, som fx at afdække risici for børnearbejde i egen værdikæde, eller hvordan man kan forbedre vilkårene for arbejderne i produktionen. Jeg håber, at Videncenteret de kommende år vil blive brugt af mange forskellige virksomheder og organisationer, som gerne vil styrke deres arbejde med klima, miljø og menneskerettigheder i globale værdikæder,” siger Nanna Callisen Bang, direktør i Etisk Handel Danmark.

Redskaberne kommer fra f.eks. Institut for Menneskerettigheder, Sex og Samfund, Erhvervsstyrelsen, OECD og FN Global Compact. Målgruppen er virksomheder og organisationer, der til dagligt arbejder med ansvarlig handel og bæredygtige værdikæder.

En del af Danmarks handlingsplan for Verdensmålene
Videncenteret etableres hos Etisk Handel Danmark som opfølgning på anbefalingerne fra klimapartnerskabet for handel, og som led i udmøntningen af Danmarks handlingsplan for Verdensmålene.

”Vi vil gerne være med til at sikre, at relevant viden komme ud at leve og gør en forskel for både erhvervsliv og samfundet. Danmark påvirker verden gennem vores handel, produktion og forbrug, og derfor er bæredygtige værdikæder helt afgørende for en retfærdig, grøn omstilling,” siger Nanna Callisen Bang.

Videnscenter for Bæredygtige Værdikæder er en del af det strategiske partnerskab mellem Etisk Handel Danmark og Udenrigsministeriet, og finansieres af Etisk Handel Danmark, Udenrigsministeriet og Danmarks handlingsplan for Verdensmålene.

- EHS

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nordjylland i grønt gear: Bliv klædt på til grønnere indkøb

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: bæredygtige værdikæder

Finanssektoren og myndigheder vil vide, hvordan virksomheder arbejder med CO2-udledninger og menneskerettigheder i deres værdikæder. Og er du underleverandør får du svært ved at holde din forretning i live, hvis du ikke kan dokumentere, at du har styr på co2, miljø og sociale forhold. Vi ser på krav, værktøjer og best practice i det svære arbejde med at holde styr på forhold, man ikke selv bestemmer over.

Relateret indhold

08.11.2024CSR.dk

Millionbøde til bilproducent for greenwashing i Danmark

08.11.2024CSR.dk

Ny virksomhedstype vil lukke huller i cirkulær økonomi

04.11.2024Fristads Kansas

Sponseret

Fristads udvider sit bæredygtighedstilbud med REACT

01.11.2024Daka Denmark A/S

Sponseret

Daka ReFood åbner fabrik på Sjælland

08.10.2024CSR.dk

ESG i værdikæden er også biodiversitet

16.09.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Kald din leverandør for partner

10.09.2024CSR.dk

Sådan kan indkøbere bidrage til mere bære- og modstandsdygtige værdikæder – del 1

09.09.2024CSR.dk

Stort gennembrud for grøn langturskørsel

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtig transformation i praksis

Kom godt i gang med jeres bæredygtige transformation! På dette lynkursus lærer du, hvad bæredygtig omstilling betyder for din branche og organisation, og hvordan I kan tænke bæredygtighed ind i jeres strategier og mål – og samtidig styrke forretningen!

Dato

11.11.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus