Ekspertens gode råd: Sådan kommer du i gang med cirkulær økonomi

Undersøgelser af cirkulær økonomi viser, at de fleste virksomheder kan være i tvivl om, hvad begrebet dækker over og ikke mindst står rådvilde over for, hvordan de kommer i gang. CSR.dk har spurgt Annette Hastrup fra Vugge til Vugge, hvor man skal starte, hvordan man kan komme i gang, og hvilke udfordringer der kan være.

Annette Hastrup ejer og driver konsulentvirksomheden Vugge til Vugge, der er det eneste cradle to cradle-certificeringsorgan i Norden. Desuden hjælper Vugge til Vugge virksomheder i gang med omstilling til cirkulær økonomi og har et bredt samarbejde med forskellige interessenter..

06.03.2017

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Er cirkulær økonomi mest en mulighed eller en trussel for virksomhederne?

Min oplevelse er, at dem der kommer rigtigt i gang, kan se, at det at arbejde cirkulært simpelthen harmonerer med deres værdisæt og samtidig giver mening forretningsmæssigt. Og så vil de fleste da hellere lave produkter, som gør noget godt for indeklimaet, akustikken, lugten osv end at lave noget, der er påvirker negativt.

HVAD KENDETEGNER VIRKSOMHEDER, SOM HAR SUCCES MED CIRKULÆR ØKONOMI?

  • Ser cirkulær økonomi og cradle to cradle som vejen til bedre forretning
  • Har en velovervejet strategisk tilgang
  • Cirkulær økonomi og cradle to cradle harmonerer med virksomhedens værdisæt
  • Opnår troværdighed gennem transparent dokumentation
  • Søger professionel hjælp (støtteprogrammer, konsulenter, samarbejdspartnere mv.)
  • Er åbne for nye partnerskaber

Kilde: Vugge til vugge, Annette Hastrup

Man kan også se, at virksomheder ser kritisk på, om deres ressourcer bliver ved med at være der og på hvad forbrugerne efterspørger. Så det er i høj grad også et spørgsmål om markedsignaler.

Efterhånden er der også eksempler nok til at vi i Vugge til vugge kan konkludere, at vores kunder får en bedre forretning ud af at arbejde cirkulært, bedre omdømme, vinder priser som skaber synlighed og stolthed, de får nemmere ved at tiltrække kvalificeret arbejdskraft osv.

Gode råd til at komme igang

NÅR POTENTIALET SKAL SPOTTES

  • Motivation – hvorfor vil virksomheden omstille til cirkulær økonomi?
  • Markedsanalyse – hvor befinder virksomheden sig nu, og hvor ligger mulighederne for værdiskabelse?
  • Produktanalyse – behov for optimering eller nyt design?
  • Strategi – ny forretningsmodel (turnaround) eller tilpasning af eksisterende? Behov for partnerskaber?
  • Handlemuligheder – hvad har virksomheden kontrol over, og hvad ikke?

NÅR IDEEN ER KLAR

  • Handlekraft – sørg for tiltrækkelige ressourcer!
  • Hent hjælp - find samarbejdspartnere der deler virksomhedens vision!
  • Undgå for mange faldgruber – test business casen!
  • Få hele organisationen med – når ’hvorfor’er klart, arbejder alle mod samme mål!
  • Markedsføring og branding – fortæl den gode historie!

Kilde: Vugge til Vugge, Annette Hastrup

Hvordan kommer man i gang?

Nogle kommer med ønsket om at kunne dokumentere deres produkters bæredygtighed og leder altså efter en certificering – og så går det op for dem, at det her er jo en hel måde at tænke produkter og processer på, og det fører til spørgsmål som påvirker deres forretningsstrategi.

Andre starter den anden vej, hvor de i udgangspunktet leder efter en ny forretningsmodel. Det er KLS Pure Print et godt eksempel på. Deres startposition var en branche som var presset og udskældt over bl.a. de materialer, som indgik i produktionen. Deres tanke var, at man måske kunne udvikle et helt nyt værditilbud til kunderne – og over en årrække er det dét, de har gjort. Det har krævet, at de kan dokumentere, at de i deres produktion benytter sig af materialer, som er uskadelige og bionedbrydelige osv.

Man kan starte med at gøre sig klart, hvorfor man vil arbejde med cirkulær økonomi Det skal kunne forklares til hele organisationen, hvad der ligger bag beslutningen om, at sætte gang i en omstillingsproces.

Det er også vigtigt, at få overblik over, de aktiviteter man allerede er i gang med, dvs. hvad gør virksomheden allerede og hvor vil man gerne hen? Det kræver nogle gange en rum tid at få tænkt sig om og blive helt skarpe på, hvorfor man gør det – for så er der også større chance for at få succes.

Kan man godt være lidt cirkulær – eller er det et ”enten-eller”?

Nogle starter med at omstille og certificere det hele. Men der er også dem, der tester det først og ser, hvad det kræver og udvider gradvist. Selvom KLS lavede hele deres forretning om, så startede de med at have et vist sortiment af certificerede tryksager, og så havde de en plan om at omlægge hele sortimentet inden for en kort årrække.

Egetæpper startede f.eks. med ét produkt for at teste forskellige ting: leverandørers reaktion, er det besværligt, hvor lang tid tager det osv. Efter et stykke tid valgte de så at få certificeret stort set alle deres produkter.

Vi er jo nødt til at starte et sted, og det er meget vigtigt, at det perfekte ikke kommer til at stå i vejen for det gode. Der er jo en masse produkter, vi allerede har, og indtil den dag, hvor alt er blevet designet om, så handler det også om at finde gode metoder til at genanvende det eksisterende.

På sigt vil det dog sjældent være troværdigt, hvis det kun er et hjørne af forretningen, som er cirkulær.

Er der typiske udfordringer for virksomhederne?

For de små og mellemstore virksomheder – som udgør hovedparten af både vores kunder og dansk erhvervsliv – er der den fordel, at der ofte er kortere beslutningsprocesser og det er ofte der, man ser de mere radikale omstillinger. Til gengæld er det ikke alle, der selv har de ressourcer, arbejdet kræver, både i form af arbejdstimer og kompetencer. Den type forhindringer kan stort set altid overkommes ved at få hjælp udefra.

Det er dog essentielt, at indsatsen altid er forankret hos virksomheden selv. Det koster jo penge. Men i øjeblikket vil der jævnligt være mulighed for at opnå støtte til projekter, som passer under overskriften cirkulær økonomi. Der er f.eks. Region Midtjyllands projekt ”Rethink Business”, Væksthus Hovedstadens projekt ”Grøn vækst via grønne forretningsmodeller”, Miljø- og Energistyrelsens udviklingsprogrammer og projekter under Erhvervsstyrelsen.

Ind i mellem kan arbejdet med at forberede en Cradle to Cradle-certificering af et produkt også sparke økonomiske gevinster af sig. Man kommer ofte hele vejen rundt i virksomhedens processer og opdager ting i forhold til energiforbrug, materialer osv., som måske er både uhensigtsmæssige og uøkonomiske. Dem kan man jo så gøre noget systematisk ved.

Endelig kan man i løbet af omstillingen vinde noget på at finde nye samarbejdspartnere og nye partnerskaber. KLS Pure Print havde f.eks. brug for at udvikle nye materialer, og gik sammen med et østrigsk trykkeri, som var i gang med en lignende omstilling, om at få udviklet disse. Et andet eksempel er KALK A/S, der har opbygget et tæt samarbejde med Gamle Mursten om genanvendelse af mørtel. Andre, for eksempel Troldtekt, Egetæpper og Komproment styrker samarbejdet med leverandørerne for at optimere materialerne. Cirkulær økonomi smitter ofte af på leverandørkæden.

Hvad er den vigtigste barriere for en større eller hurtigere udbredelse af cirkulær økonomi i virksomhederne?

Fra min stol er det tydeligt, at det er virksomhederne, der driver udviklingen inden for cirkulær økonomi, og sådan vil det også være i fremtiden. Fra den offentlige sektor nationalt og internationalt er der stort fokus og der, hvor det kræver ændringer i lovgivningen, vil der givetvis blive taget hånd om det.

Det vigtigste sted, det offentlige kan sætte ind, er faktisk på indkøbssiden. I dag er det virksomhederne der skubber på – fordi det er dem, der har produkterne. Men de offentlige indkøb måtte gerne begynde at lægge vægt på andre forhold end indkøbs- og anlægspriser. Det er på tide, at det offentlige går forrest i den cirkulære økonomi og køber eller lejer sunde produkter, der holder længe, og som kan skilles ad og genanvendes igen og igen.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: cirkulær økonomi

Relateret indhold

17.05.2024CSR.dk

Vigtige nyheder fra sidste uge

17.05.2024CSR.dk

Flere kommuner arbejder med CO2-reduktion i indkøb

16.05.2024Industriens Fond

Sponseret

Sjældent katalog over sundhedspersonalets behov kan gøre dit sygehus bedre

13.05.2024CSR.dk

Stensdal Group understreger klimaambitioner: Får godkendt klimamål af Science Based Targets.

09.05.2024TANIA ELLIS – The Social Business Company

Sponseret

Trends & Insights: How does geopolitics affect your business and due diligence efforts?

08.05.2024CSR.dk

Konference: En økonomi med menneskets og planetens trivsel i fokus

08.05.2024Genan A/S

Sponseret

At være en af Genans grønne pionerer

08.05.2024TANIA ELLIS – The Social Business Company

Sponseret

Trends & Insights: How does geopolitics affect your business and due diligence efforts?

Jobmarked

Se alle

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Semler Gruppen A/S

Sustainability Specialist til Danmarks største bilkoncern

Semler Gruppen er Danmarks største bilkoncern. Vi arbejder målrettet med den elektriske omstilling af bilmodellerne fra Volkswagen, Audi, ŠKODA, SEAT, Cupra og Porsche. Vi udvikler digitale mobilitetsløsninger, og vi er repræsenteret i både Norden og de baltiske lande. I Semler Agro, vores landbrugsdivision, formidler vi traktorer og jordbrugsmaskiner fra John Deere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

19.05.2024

UN Global Compact Network Denmark

Head of Human Rights & Social Sustainability til UN Global Compact Network Denmarks sekretariat

Danmarks største netværk og læringsmiljø for ESG og bæredygtighed i den private sektor søger en engageret og faglig stærk Head of Human Rights & Social Sustainability til at lede vores aktiviteter for danske virksomheder inden for menneskerettigheder og det sociale område. Vores nye kollega vil få ansvaret for vores arbejde med menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, mangfoldighed og inklusion.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Valified
Webinar
GRATIS Valified Kickstart - Værdi á 1.499 kr. | OPSTART 14. MAJ

Skræddersyet til dig der skal udarbejde din virksomheds første CO2-beregning og bæredygtighedsrapport og vil gøre kommunikation med dine interessenter let!

Dato

14.05.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Rockwool Danmark A/S
Gå-hjem-møde
Gå-hjem-møde: Bliv klogere på energieffektivitet og CO2 reduktion i større bygninger

Gør flere energirenoveringstiltag til ét samlet projekt med ROCKWOOL og LivingBetter

Dato

21.05.2024

Tid

14:00

Sted

ROCKWOOL Danmark A/S, Hovedgaden 501, Hedehusene, Capital Region, DK, 2640

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
Kursus: Virksomhedens sociale ansvarlighed i hele værdikæden

Hvordan dokumenterer og kommunikerer du din sociale ansvarlighed – uden at ende i greenwashing og greenhushing? Det får du styr på med kurset ’virksomhedens sociale ansvarlighed’. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point

Dato

21.05.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Etisk Handel Danmark
Webinar
Introduktion til medlemskab hos Etisk Handel Danmark (Online)

Er du nysgerrig på, hvordan du kan arbejde med etisk handel og bæredygtige værdikæder? Og hvordan et medlemskab hos Etisk Handel Danmark kan understøtte arbejdet med at håndtere omverdenens stigende krav og forventninger til menneske- og arbejdstagerrettigheder, miljø og klima i værdikæden?

Dato

22.05.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtig transformation i praksis

Kom godt i gang med jeres bæredygtige transformation! På dette lynkursus lærer du, hvad bæredygtig omstilling betyder for din branche og organisation, og hvordan I kan tænke bæredygtighed ind i jeres strategier og mål – og samtidig styrke forretningen!

Dato

22.05.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus