Danske Bank vil genvinde tillid gennem samfundsansvar

Tilliden til banker skal bygges op oven på finanskrisen, og i Danske Bank skal corporate responsibility hjælpe med at sikre, at det sker. Men kommer de tæt nok på kernen? Ekspert mener, at banker mangler også at se på etik og rådgivning.

Jeanette Fangel Løgstrup og Dorte Eckhoff står i spidsen for Danske Banks corporate responsibility indsats. Årets rapport fortæller, hvor langt man er nået i det første år af den opdaterede strategi. .

19.04.2016

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

April 2016 byder på to milepæle i Danske Bank. Det er et år siden en opdateret strategi for corporate responsibility (CR) blev godkendt, og i denne måned bliver en selvstændig forretningsenhed med Wealth Management-aktiviteter lanceret.

Umiddelbart har de to ting ikke meget med hinanden at gøre. Ikke før den 3. april, hvor Danmarks Radio sendte historien om velhaveres brug af skattely og –planlægning ud i æteren på baggrund af de nu berømte Panamapapers.  

Blot få dage senere interviewede Danske Banks øverste ansvarlige for marketing og kommunikation, Jeannette Fangel Løgstrup og CR-chef Dorte Eckhoff. Et interview som primært handlede om den første milepæl: Danske Banks CR-strategi og de resultater og indsigter, der var opnået, i løbet af det første år.  Men også lidt om wealth management og samfundets store spørgsmål. Det vender vi tilbage til.

Det handler om, hvem vi er
Så hvad handler CSR om i Danske Bank? I grove træk kan man sige, at det er at være sig sit ansvar bevidst, og om at genopbygge tillid til banken og banksektoren generelt efter finanskrisen.

”Thomas F. Borgen blev CEO i 2013, og ledelsen er ved at sætte en helt ny retning for banken. Det betyder også, at vi har spurgt os selv, hvilken bank, vi vil være. Blandt andre ting, ved vi, at vi i vores arbejde vil være meget bevidste om, hvilken rolle vi spiller i samfundet. Der skal være tillid til, at Danske Bank er en ordentlig virksomhed som agerer med høje etiske standarder, og den tillid skal skabes ved, at vi leverer i forhold til både kunder, medarbejdere, aktionærer og samfund,” siger Jeanette Fangel Løgstrup.  

Den tænkning førte til opdateringen af strategien for corporate responsibility (CR). Med en højere grad af stakeholderinvolvering end tidligere, så i udviklingsprocessen havde banken kontakt med kunder, medarbejdere og andre stakeholdere. I udmøntningen har der været fokus på at forankre CR både strategisk og operationelt.

Danske Banks CR-strategi blev opdateret for et år siden. Med udgangspunkt i bankens rolle i samfundet arbejder man med aktiviteter under to strategiske temaer og med integration i forretningen. Kilde: CR-rapport for 2015. .

Det er det, vores stakeholdere vil ha’
Resultatet er, at CR-indsatsen i dag har to lag: et der beskæftiger sig med to strategiske temaer: financial confidence og accessibility, og et andet som fokuserer på integration i forretningens aktiviteter.

”Temaerne repræsenterer både, at det er de emner, som vores stakeholdere prioriterede højest i vores samtaler med dem, og at det er ved at fokusere her, at, vi vurderer, at vi bedst udfylder vores rolle i samfundet. Vi vil bidrage til vækst og stabilitet i samfundet og bidrage med vores kompetencer til gavn for samfundet,” forklarer Jeanette Fangel Løgstrup.

Ejerskab i hele organisationen
Et år efter godkendelsen af strategien, tegner der sig et billede af både sejre og udfordringer.

”Noget, der er lykkedes godt, er, at etablere et ejerskab for CR-aktiviteter i hele organisationen. Det er en stor forskel i forhold til tidligere, at hele forretningen er involveret og har handlingsplaner for CR, og det er meget vigtigt, at CR-arbejdet er noget, der sker ude i forretningen og ikke kun et sted i hovedkontoret,” siger Jeanette Fangel Løgstrup.

Forankringen understøttes af bankens Business Integrity Board, hvis medlemmer fra de øverste ledelsesniveauer godkender planer og overvåger implementeringen af disse. Det betyder, at CR-projekter har den øverste ledelses konkrete opbakning.

Den gennemgående udfordring i at arbejde med CR er ifølge Jeanette Fangel Løgstrup, at være opmærksom på at ting kan tage tid.

”Når man får en ny strategi, så vil man jo gerne se den udført hurtigt. Men det tager jo tid at arbejde sig igennem forretningen og at bygge de gode programmer op. Så det er vigtigt at acceptere, at der er noget langsigtethed i det her arbejde – også fordi forventningerne i samfundet stiger hele tiden. Man kan nok aldrig sige, at man er færdig.”

Konkrete aktiviteter
De strategiske temaer udmøntes i konkrete programmer og projektet, f.eks. adgang til bankservices for svagtseende eller knap så digitale borgere, at stille betalingsapp’en MobilePay gratis til rådighed for godgørende formål, at finansiere og facilitere erfaringsudveksling for små- og mellemstore virksomheder og udvikling af finansiel forståelse hos børn og unge.

Projektet ”Kloge penge” er et eksempel på både ansvar og lokalt ejerskab, ifølge Dorte Eckhoff. Det er et undervisningsmateriale udviklet i samarbejde med Matematiklærerforeningen til brug i folkeskolen. Medarbejdere fra Danske Banks lokale afdelinger tager ud på skoler og arbejder med materialet, som lærer børn og unge at tænke over penge og privatøkonomi. Ind til nu har over 100 medarbejdere uddannet sig til det.

”Det kan lyde som en lille ting, men det baserer sig på en kæmpe samfundsudfordring, som de 54.000 personer mellem 18 og 30 år i registeret for dårlige betalere, RKI, er et udtryk for. Vi prøver gennem Kloge Penge og onlineaktiviteter at bidrage til at vende den udvikling,” siger Dorte Eckhoff.

Tæt på forretningen
Det andet lag i Danske Banks CR-strategi handler om CR i kerneforretningen: forholdet til kunder, medarbejdere og leverandører og reduktion af miljøpåvirkning.

Inden for alle områder bliver der rullet aktiviteter ud, som øger integration og gennemsigtighed: nye screeningprocesser og vurderingskriterier for leverandører, fokus på diversitet og reduktion af miljøpåvirkninger blandt andet. Ligesom en menneskerettighedsanalyse baseret på FN’s retningslinjer for bæredygtighed og erhverv er planlagt for 2016.  

Tættest på kerneforretningen kommer nok initiativer inden for ansvarlige investeringer og udlån. Låneforretningen har siden 2014 inkluderet en vurdering af miljø-, sociale og etiske risici, men inden for investeringer tager man en række skridt i 2016.

"Vi arbejder både med at øge transparens, at udvikle og tilpasse investeringstilbud med fokus på bæredygtighed, og på hvordan vi engagerer os i vores investeringer, f.eks. gennem aktiv deltagelse i generalforsamlinger eller gennem stemmeafgivelse. Men i sidste ende skal det ud i de beslutninger, den enkelte porteføljemanager tager, siger Jeanette Fangel Løgstrup.

"Og vi har fra 2016 integreret miljø-, sociale og governanceforhold i vores investeringsbeslutninger, f.eks. ved at gøre research tilgængelig for vores porteføljemanagers", supplerer Dorte Eckhoff.

Men er det tæt nok?
Læser man Danske Banks CR-rapport for 2015, får man det indtryk, at der er lagt en tydelig linje, og at den forfølges konsekvent. I 2016-udgaven af Sustainable Brand Index er Danske Bank i top tre, på listen over hvordan bankers håndtering af samfundsansvar opfattes. Deres indsats vurderes også som en af de bedste – om end i et svagt felt – inden for den finansielle sektor, i en sammenlignende analyse af rapporter for 2015 foretaget af Erhvervsfilosofi.dk.

Samme medie peger på, at den finansielle sektor primært forstår samfundsansvar som et spørgsmål om at være til stede som ”en stabiliserende økonomisk faktor…”, hvilket er i tråd Danske Banks definition af deres rolle i samfundet.

Til Erhvervsfilosofi.dk fortæller Joakim Sandberg fra Gøteborgs Universitet, ekspert i etik og ansvar i den globale finansielle sektor, så øgede finanskrisen behovet for at udvise stabilitet og forbedre sektorens image, hvilket har ført til et fokus på interne forhold og ”… mindre på etiske overvejelser i forbindelse med rådgivning af kunder og deres økonomiske forhold og hensigter”. Det gælder også for det, Joakim Sandberg omtaler som private banking. Som man også kan kalde wealth management.

Og så er vi som lovet tilbage ved den anden milepæl for Danske Bank den 1. april 2016. Etableringen af Wealth Management som en selvstændig forretningsenhed med fokus på pension, investeringer og rådgivning af private kunder med ”komplekse finansielle forhold”, som banken beskriver det.

Det korte svar på spørgsmålet om, hvorvidt de nye kriterier for ansvarlige investeringer, altså at der skal screenes for ESG-forhold, følger med over i det arbejde der skal laves i Wealth Management, er ”ja, det gør de”.

Og bliver man inden for rammen af strategien for CR i Danske Bank, så er det, så langt som man er kommet.  For nok er integritet og åbenhed omkring skat på dagsordenen, men primært i forhold til bankens egne skattebetalinger.

Verden uden for
Tænker man lidt videre sammen med Joakim Sandberg, er det dog helt fair at spørge til, hvor Danske Bank ser sig selv i forhold til det store samfundsperspektiv, og om de arbejder med f.eks. FN’s verdensmål for bæredygtighed, SDG’erne. Hertil svarer Danske Bank, at de er bevidst om den stigende opmærksomhed hos erhvervsledere på virksomheders rolle i at løse samfundsproblemer, men at det jo ikke er det samme som at være klar med svarene.

”Hvis vi gør det rigtigt, er der ingen tvivl om, at vi kan bidrage til vækst og velstand bredt set. Vi er også gået i gang med at diskutere SDG’erne, og hvordan vi skal forholde os til dem. Der er mange ting i SDG’erne, der også kan give mening i forhold til os: beskæftigelse, kvinders forhold og partnerskaber for eksempel,” siger Jeanette Fangel Løgstrup. Hun fortsætter:

”Vi er også klar over at der er lang vej, og at målet flytter sig hele tiden. For Danske Bank er det vigtige, at vi har fået lagt et godt fundament, og at vi er vedholdende, i forhold til den retning vi har sat. Det kan vi gøre samtidig med, at vi bygger ovenpå og tager nye dimensioner ind, i takt med at dagsordner og organisationen modnes.”

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

17.05.2024CSR.dk

Vigtige nyheder fra sidste uge

17.05.2024CSR.dk

Flere kommuner arbejder med CO2-reduktion i indkøb

16.05.2024Industriens Fond

Sponseret

Sjældent katalog over sundhedspersonalets behov kan gøre dit sygehus bedre

13.05.2024CSR.dk

Stensdal Group understreger klimaambitioner: Får godkendt klimamål af Science Based Targets.

09.05.2024TANIA ELLIS – The Social Business Company

Sponseret

Trends & Insights: How does geopolitics affect your business and due diligence efforts?

08.05.2024CSR.dk

Konference: En økonomi med menneskets og planetens trivsel i fokus

08.05.2024Genan A/S

Sponseret

At være en af Genans grønne pionerer

08.05.2024TANIA ELLIS – The Social Business Company

Sponseret

Trends & Insights: How does geopolitics affect your business and due diligence efforts?

Jobmarked

Se alle

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Semler Gruppen A/S

Sustainability Specialist til Danmarks største bilkoncern

Semler Gruppen er Danmarks største bilkoncern. Vi arbejder målrettet med den elektriske omstilling af bilmodellerne fra Volkswagen, Audi, ŠKODA, SEAT, Cupra og Porsche. Vi udvikler digitale mobilitetsløsninger, og vi er repræsenteret i både Norden og de baltiske lande. I Semler Agro, vores landbrugsdivision, formidler vi traktorer og jordbrugsmaskiner fra John Deere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

19.05.2024

UN Global Compact Network Denmark

Head of Human Rights & Social Sustainability til UN Global Compact Network Denmarks sekretariat

Danmarks største netværk og læringsmiljø for ESG og bæredygtighed i den private sektor søger en engageret og faglig stærk Head of Human Rights & Social Sustainability til at lede vores aktiviteter for danske virksomheder inden for menneskerettigheder og det sociale område. Vores nye kollega vil få ansvaret for vores arbejde med menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, mangfoldighed og inklusion.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Valified
Webinar
GRATIS Valified Kickstart - Værdi á 1.499 kr. | OPSTART 14. MAJ

Skræddersyet til dig der skal udarbejde din virksomheds første CO2-beregning og bæredygtighedsrapport og vil gøre kommunikation med dine interessenter let!

Dato

14.05.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Rockwool Danmark A/S
Gå-hjem-møde
Gå-hjem-møde: Bliv klogere på energieffektivitet og CO2 reduktion i større bygninger

Gør flere energirenoveringstiltag til ét samlet projekt med ROCKWOOL og LivingBetter

Dato

21.05.2024

Tid

14:00

Sted

ROCKWOOL Danmark A/S, Hovedgaden 501, Hedehusene, Capital Region, DK, 2640

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
Kursus: Virksomhedens sociale ansvarlighed i hele værdikæden

Hvordan dokumenterer og kommunikerer du din sociale ansvarlighed – uden at ende i greenwashing og greenhushing? Det får du styr på med kurset ’virksomhedens sociale ansvarlighed’. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point

Dato

21.05.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Etisk Handel Danmark
Webinar
Introduktion til medlemskab hos Etisk Handel Danmark (Online)

Er du nysgerrig på, hvordan du kan arbejde med etisk handel og bæredygtige værdikæder? Og hvordan et medlemskab hos Etisk Handel Danmark kan understøtte arbejdet med at håndtere omverdenens stigende krav og forventninger til menneske- og arbejdstagerrettigheder, miljø og klima i værdikæden?

Dato

22.05.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtig transformation i praksis

Kom godt i gang med jeres bæredygtige transformation! På dette lynkursus lærer du, hvad bæredygtig omstilling betyder for din branche og organisation, og hvordan I kan tænke bæredygtighed ind i jeres strategier og mål – og samtidig styrke forretningen!

Dato

22.05.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus