Danisco vil bruge sukkerroer til ethanol

Faldende produktion af sukker frigør kapacitet på koncernens tyske fabrik. Og med beslutningen om at benzin og diesel til tyske biler fremover skal tilsættes ethanol, forventer Danisco at få andel i et attraktivt marked.

Til august næste år påbegynder Danisco som den første danske virksomhed en produktion af ethanol på basis af sukkerroer. På billedet ses Daniscos energiindkøbschef, Kent Andersen..

01.02.2008

CSR.dk

Som den første danske virksomhed vil Danisco fra august næste år påbegynde en produktion af ethanol på basis af sukkerroer.

Planen er, at det nye anlæg, der skal placeres i tilknytning til koncernens eksisterende sukkerfabrik i Anklam i det østlige Tyskland, skal producere 55.000 kubikmeter ethanol pr. år.

”Fremstilling af ethanol via sukker er i Europa fortrinsvis baseret på stivelse i korn, og hertil kræves enzymer. Alternativt kan man imidlertid benytte sukker uden brug af enzymer, og det er dette ekstra trin i processen, som kan undgås på den nye fabrik. Samtidig kan vi forøge kapaciteten ved at bruge sukker frem for stivelse,” fortæller Daniscos energiindkøbschef, Kent Andersen.

”Den vestlige verden bliver stadig mere afhængig af den olie, som stammer fra Mellemøsten. Samtidig svinder olieressourcerne. Frygten for direkte mangel på olie, er derfor ikke ubegrundet, og det er ikke mindst i dette perspektiv, at vores nye initiativ skal ses.”

Der er dog flere andre årsager til at Danisco nu vil producere ethanol fra sin tyske fabrik.

Dels har den tyske regering besluttet, at der skal tilsættes ethanol til den benzin, der forhandles i landet. Hertil forudsættes det, at der frem til 2010 skal benyttes mindst 1,5 millioner kubikmeter ethanol. Derfor bliver Daniscos produktion da også i første omgang rettet udelukkende mod det tyske marked. Ydermere befinder fabrikken sig geografisk på et sted, hvorfra den om nødvendigt også kan forsyne det skandinaviske marked. Dertil kommer, at den tyske fabrik på grund af EU’s beslutning om at nedbringe den europæiske sukkerproduktion, får ledig kapacitet.

”Denne kapacitet vil vi gerne udnytte bedst muligt, så vi fortsat kan få god gavn af den eksisterende fabrik”, siger Kent Andersen, som tilføjer, at over halvdelen af kapaciteten i sukkerfabrikken fortsat vil blive benyttet til produktion af 140.000 tons sukker.

Intet spild
I en række lande benytter man enten sukkerrør eller sukkerroer til produktion af ethanol. De to råvarer er imidlertid meget forskellige. Men i forarbejdningen af begge typer produkter bruger man rub og stub fra råvaren. Der er intet spild. Roen har dog den fordel, at plantematerialet kan bruges som et foderprodukt, der giver god fordøjelse hos køer.

”Vi kunne også brænde dette plantemateriale og derved være selvforsynende med energi, lige som i Brasilien. Men foderet fra roen er - som vi ser det i dag - så godt og værdifuldt et produkt, at det ville være ufornuftigt at brænde det af,” forklarer Kent Andersen.

”Dette foder erstatter samtidig brugen af bl.a. hvede og majs. Hvis vi derfor brændte det af, ville vi øge behovet for disse landbrugsprodukter.”

Produktionen af ethanol fra sukkerroer skal ses i lyset af, at EU-landenes produktion af sukker i disse år reduceres med ca. 30 procent. Enkelte sukkerfabrikker lukker, og andre ønsker at producere ethanol i stedet. Til trods for, at sukkerindustrien nu er begyndt at producere ethanol, er det en stadig mindre del af det europæiske landbrugsareal, som er beplantet med sukkerroer.

Stort energioverskud
Daniscos energiindkøbschef fremhæver, at sukkerroer, set ud fra et ethanol-synspunkt er en overordentlig udbytterig afgrøde.

”I forhold til hvede kommer der dobbelt så meget ethanol pr. hektar fra sukkerroer. Foderet fra roen erstatter brugen af hvede og majs, ligesom der produceres en restfraktion, som kan bruges til jordforbedring i økologiske landbrug. Tilmed bruges der en forholdsvis lille mængde gødning til sukkerroer, og det er godt for vandmiljøet.”

På fabrikken i Anklam er produktionen af sukker integreret med produktionen af bioethanol. Herved opnås den mest energirigtige løsning.

”Alt i alt kommer der 50 procent mere energi ud af fabrikken, end der bruges i hele kæden fra landbrug til produktion af ethanol og sukker. Vi har således skabt en forretning, bestående af både sukker og ethanol, som giver et energioverskud, og som dermed samtidig reducerer CO2 udledningen. Foderprodukterne fra ethanol-produktionen reducerer behovet for f.eks. foderhvede og majs med ca. 75.000 tons, svarende til 2.000 hektar. Nettoarealforbruget bliver derfor på ca. 6.000 hektar, eller ca. ni kubikmeter pr. nettohektar. I Brasilien er sukkerudbyttet næsten det samme pr. hektar, men her kan plantedelen ikke bruges som foder. Ethanol i Brasilien vil derfor sandsynligvis beslaglægge et større nettoareal pr. produceret mængde ethanol.”

Kent Andersen tilføjer dog, at selv om Danisco producerer bioethanol, har man langt fra løst hele energiproblemet i transportsektoren.

”Men det betyder ikke, at biotehanol er ufornuftigt. Blot fordi cyklen ikke kan erstatte al transport, er det jo ikke ensbetydende med, at vi skal holde op med at cykle”, siger han.

Større udbytte for landmænd
Fabrikkens kommende produktion er baseret på brug af 1. generations ethanol. Danisco arbejder imidlertid intenst med udvikling af 2. generation, men koncernens energiindkøbschef vurderer, at det endnu varer nogle år, før næste fase i udviklingen af ethanol har nået et niveau, hvor det er konkurrencedygtigt.

”Imidlertid bliver det spændende at følge resultaterne af de forsøg med udvikling af 2. generations ethanol, baseret på halm, som vi sammen med DONG er i gang med i Kalundborg.”

Alligevel er Kent Andersen overbevist om, at 1. generations-ethanol har en lovende fremtid alene som følge af de ændringer, som finder sted på det europæiske sukkermarked.

”Vi må forvente, at den europæiske sukkerproduktion blive mindsket yderligere i fremtiden. I takt hermed vil mange sukkerfabrikker få overkapacitet. Derfor vil landbruget sandsynligvis finde det attraktivt at bibeholde produktionen af sukkerroer, blot beregnet til et andet formål. På den baggrund anser jeg det bestemt ikke for usandsynligt, at der i fremtiden vil ske en opblomstring af sukkerbaseret ethanol.

Endelig er brug af 1. generations-ethanol en god platform for fremtidig udvikling af den næste generation. En række af processerne er de samme, og derfor bliver det næppe specielt vanskeligt at foretage en eventuel omstilling på et senere tidspunkt,” siger Kent Andersen.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

19.04.2024CSR.dk

Fædre i finanssektoren tager mere barsel

19.04.2024CSR.dk

Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande

16.04.2024Topsoe A/S

Sponseret

Navigating the routes to decarbonized shipping

16.04.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

CO2-kreditter: Måske en del af løsningen

16.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

15.04.2024CSR.dk

To miljømilliarder til bedre vandmiljø, mere skov og rent drikkevand

15.04.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Key insights: The OECD – OCDE Forum on due diligence in the garment and footwear industry

15.04.2024CSR.dk

85 procent ønsker globalt forbud mod engangsplastik

Jobmarked

Se alle

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

22.04.2024

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus