Cleantech-virksomheder mangler penge til at vokse

Vækstpotentialet i cleantech bliver overset, mener Dansk Energi, som opfordrer til, at statens energiteknologiske udviklings- og demonstrationsprogram, EUDP, skal have en ny rolle som rugekasse.

02.09.2013

CSR.dk

<p>"Hvis det kan lykkes at tage toppen af risikoen, så bliver det mere attraktivt for private investorer som os at gå ind".</p>

Thomas Bonde, SE Blue Equite

Pengestrømmen er næsten tørret ind på cleantech-området, og der mangler muligheder for at hjælpe teknologierne til at tage hele skridtet ud på markedet. Anders Stouge, der er vicedirektør i Dansk Energi foreslår, at EUDP, der er statens energiteknologiske udviklings- og demonstrationsprogram, får mulighed for at være udrugningskasse.
 
"På et tidspunkt, hvor vi som samfund gerne vil knække vækstkoden og omstille i en grønnere retning, kan cleantech-området være et af løseordene. Derfor er det ærgerligt, hvis de innovative projekter og opstartsvirksomheder bliver sendt ud i et kapitalmæssigt tomrum, fordi de risikovillige penge som udgangspunkt ikke ser i retning af cleantech", siger Anders Stouge til Nyhedsbladet Dansk Energi.

Udrugningskasse med risikovillig kapital
En løsning kan være at udvide EUDP’s muligheder for at investere i virksomheder, foreslår Anders Stouge. EUDP har fra 2008 til 2012 - i partnerskab med virksomheder - støttet 400 projekter med 2 milliarder kroner, hvoraf lige over 100 projekter er afsluttet. To tredjedele af de afsluttede teknologiudviklingsprojekter har endnu ikke fundet kommerciel anvendelse eller udbredelse.
 
Anders Stouge ønsker, at det skal være en udrugningskasse, hvor EUDP får lov til at tilføre unge virksomheder risikovillig kapital og via knowhow klargøre virksomhederne til venturekapital kan være en løsning.

Teknologier rammer 'dødens dal'
Mange teknologier rammer ’dødens dal’, når parterne bag skal til at skalere op og lave forretning ud af anstrengelserne, bekræfter partner Thomas Bonde fra kapitalfonden SE Blue Equity.
 
"’Dødens dal’ er en reel udfordring i Danmark og mange andre steder i Europa. Hvis vi kan løse problemet i et samarbejde mellem det offentlige og den private sektor, så står vi ekstremt godt rustet til fremtiden", siger Thomas Bonde.
Han mener, at Dansk Energi er inde på noget af det rigtige med forslaget om at give den statslige EUDP-pulje udvidet mandat.
 
"De næste meter i en udvikling er væsentlig dyrere end den første meter, men risikoen er fortsat meget stor. Hvis det kan lykkes at tage toppen af risikoen, så bliver det mere attraktivt for private investorer som os at gå ind. Danmark har så mange makroøkonomiske fordele på energiområdet, så der burde være gode chancer for at skabe nye virksomheder som Danfoss og Velux", siger Thomas Bonde til Nyhedsbladet Dansk Energi.

- UB

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

24.04.2025Mind Energy

Sponseret

Energi Danmark konsoliderer sig på tværs af Norden

23.04.2025CSR.dk

Fra mælkekarton til byggemateriale: Skånsk virksomheder fordobler kapaciteten

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Kan du samle det stærkeste hold klimakæmpere?

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Aktiv transport med 10 virksomheds initiativer

22.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electrics Go Green Competition vender tilbage i 2025 – danske grønne talenter skal i spil

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

09.04.2025CSR.dk

Vognmænd får mulighed for at søge om støtte til grønne lastbiler

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle