Bæredygtige investeringer hitter blandt millenial-generationen
Kunder i storbanker og pensionskasser er blevet mere klimabevidste. En ny bølge inden for investeringer skyller ind over den danske finanssektor i takt med, at pengene skifter hænder.
Flere og flere bliver bevidste om at foretage investeringer med klimaet og sociale forhold in mente. Også herhjemme kan det nu mærkes, at den nye generation tænker i både økonomiske og bæredygtige løsninger, når de vælger deres investeringer.
Ansvarlige investeringer har været på markedet i flere år. Hvor den første bølge handlede om at undlade at investere i skadelige produkter som våben, tobak og fossile brændstoffer, blev der ved næste bølge stillet skarpt på miljøet og sociale forhold for at reducere finansielle risici. Det blev her tydeligt at det kan skade ens investeringer, hvis der ikke bliver taget højde for klimaet eksempelvis.
Vækst i impact-investeringer
I den tredje og nuværende bølge er de såkaldte impact-investeringer i højsædet. Her forsøger man ikke kun at undgå skadelige produkter eller mindske risikoen for katastrofer, men samtidig at fremme bæredygtige løsninger, der sikrer planetens overlevelse. Det skriver Berlingske Business.
Det handler om at investere i virksomheder, der gør en miljømæssig eller social forskel, samtidig med at de giver et finansielt afkast. Det forklarer Amit Bouri, chef for The Global Impact Investing Network (GIIN), til Berlingske Business.
GIIN foretager hvert år en rundspørge blandt flere end 200 af verdens største finansielle aktører, og her viste seneste undersøgelse at, der samlet set var placeret 114 milliarder dollars i impact-investering. Det er en vækst på 17 procent sammenlignet med året før, fortæller Amit Bouri.
Nye danske kunder efterspørger klimavenlige løsninger
Hos Danske Bank har man forsøgt at imødegå kundernes ønsker ved i foråret at udbyde to impact-fonde i samarbejde med engelske Impax. Og de faldt på et tørt sted. På blot tre uger solgte man for 330 millioner kroner.
”Vi er begyndt med de to områder vand og klima, hvor vi ved, der kan gøres en stor forskel. Og her har Impax fokuseret på vækstvirksomheder, der bidrager til at gøre en forskel. Derigennem har de gennem en årrække også leveret ganske fine afkast”, siger Sune Worm Mortensen, direktør for investeringsprodukter og rådgivning i Danske Bank.
Merkur Andelskasse har været med på bølgen næsten før den fandtes og har gennem ti år tilbudt tre impact-fonde sammen med hollandske Tridos. Men i løbet af de sidste par år er interessen vokset markant. Særligt den største af fondene, Pioneer-fonden, er galoperet derud af med en årlig tilvækst på 44 procent.
Læs også: Danske Bank vil gøre startup-virksomheder bæredygtige
Og spørger man investeringsrådgiver Silja Nyboe Andersen fra Merkur Andelskasse bliver impact-fonde kun mere populære i fremtiden, eftersom som nye kunder skal placere sine investeringer.
”Hele millenial-generationen er voldsomt interesserede i det her område. Vi kommer til at se det største formueskift i verdenshistorien inden for det næste årti. I USA alene er det mere end 41.000 milliarder kroner, der går fra den ene generation til den næste. Og den nye generation efterspørger noget andet”, siger Silja Nyboe Andersen til Berlingske Business.
- EST