Analyse konkluderer: Stort potentiale i at genanvende småt elektronik

Aktørerne i genbrugsbranchen har forskellige opfattelser af, hvor meget det kan betale sig at genbruge og genanvende kasserede produkter. En ny analyse slår fast, at over 85 procent af kasseret, småt elektronik kan genanvendes - enten som materialer eller som komponenter i nye produkter. Det understreger vigtigheden af at få elektronikken båret hen på genbrugspladsen.

Ifølge Morten Harboe-Jepsen, administrerende direktør i Elretur, er der en helt enkel grund til, at forbrugerne ikke indleverer deres brugte elektronik på genbrugspladsen. Foto: Elretur..

17.09.2021

CSR.dk

85-90 procent af kasserede computerskærme, hårtørrere, el-tandbørster og mobiltelefoner, som vi putter i ’småt elektronik’-kategorien på genbrugspladsen, kan adskilles og komponenter og råstoffer genanvendes.

Det viser en analyse, som genindvindingsvirksomheden HJ Hansen Recycling og Elretur netop har fået gennemført. Analysen giver for første gang en uvildig indsigt i, hvor stort potentiale der ligger i genanvendelse af elektronik-sektionen på genbrugspladserne.

Læs også: Et nyt genbrugs-initiativ vil øge levetiden på elektronik markant

”Det er enormt vigtigt for den fremadrettede debat og praktiske håndtering af genbrugsudfordringerne, at vi nu har et solidt tal for, hvor meget værdi vi kan udvinde fra virksomheders og privatpersoners kasserede elektronik. Min forventning er, at analysen vil bidrage til et endnu større fokus på genbrug og genanvendelse af kasserede el-artikler. Og at vi derigennem sparer en langt række knappe ressourcer. Når vi ikke skal udvinde de knappe råstoffer gennem minedrift, sparer vi også miljøet for en betydelig CO2 belastning”, siger administrerende direktør i HJ Hansen Recycling, Mogens Bach Christensen.

Spildt potentiale
Analysen viste endvidere, at kun 5 procent af de kasserede el-artikler fra kunne tages ud af affaldsstrømmen, repareres og sendes tilbage på markedet. Det er der ifølge administrerende direktør i Elretur, Morten Harboe-Jepsen, nogle specifikke grunde til.

”Vores erfaringer viser, at virkelig mange forbrugere og virksomheder opmagasinerer deres brugte el-artikler såsom computere og mobiltelefoner i stedet for at aflevere dem på genbrugspladsen. Vi går på denne måde glip af mange brugte kvalitetsprodukter, som kunne refereres og genbruges. Til gavn for miljøet og klimaet”, siger han og fortsætter:

Læs også: 15.000 ton elektronikskrot ligger stadig efterladt

”Mange tror fx, at de risikerer at miste vigtige persondata, hvis de afleverer deres brugte laptop eller mobil. Men det er ikke tilfældet. For de kasserede produkter bliver håndteret sikkert og effektivt af certificerede operatører, som sletter data ud fra nogle af de højeste sikkerhedsstandarder, der findes”.

Selv når de kasserede el-artikler ikke kan genbruges, kan råstofferne indgå i produktionen af nye el-artikler og en række brugte komponenter kan bruges som reservedele til at sikre, at flere brugte produkter kan komme tilbage på markedet igen.

Elretur går sammen med HJ Hansen Recycling og Stena Recycling om at etablere to nye såkaldte First Treatment anlæg i Øst- og Vestdanmark. Anlæggene åbner i 2022 og skal udsortere og identificere el-artikler, som kan forberedes til genbrug.

- HCL

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nordjylland i grønt gear: Bliv klædt på til grønnere indkøb

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

08.11.2024CSR.dk

Millionbøde til bilproducent for greenwashing i Danmark

08.11.2024CSR.dk

Ny virksomhedstype vil lukke huller i cirkulær økonomi

07.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

07.11.2024Nilfisk

Sponseret

Nilfisk is significantly advancing position in sustainability rating

06.11.2024CSR.dk

Fra idé til virkelighed: Realdania har støttet over 50 virksomheder med at modne grøn byggeinnovation

05.11.2024CSR.dk

Succes med firedages arbejdsuge

05.11.2024Schneider Electric

Sponseret

EVENT: Netværk og vidensdeling til Industrial Security Conference

04.11.2024BSR

Sponseret

Racing Past the Crossroads: How Sustainability Leaders Can Reassert Ambition

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtig transformation i praksis

Kom godt i gang med jeres bæredygtige transformation! På dette lynkursus lærer du, hvad bæredygtig omstilling betyder for din branche og organisation, og hvordan I kan tænke bæredygtighed ind i jeres strategier og mål – og samtidig styrke forretningen!

Dato

11.11.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus