33 ton overskudsmad blev indsamlet på Roskilde Festival

Initiativet Det Runde Bord, som bekæmper madspild, var stærkt repræsenteret på årets Roskilde Festival, hvor der blev samlet i alt 33 ton overskudsmad ind. Tendensen på festivalen er, at flere vil bekæmpe madspild, lyder det.

Enorme mængder overskudsmad blev kørt væk fra Slagteriskolen nær Roskilde Festival. Biludlejningsfirmaet Avis havde stillet biler til rådighed. Foto: Det Runde Bord..

25.07.2016

Katrine L. Zachariassen, CSR.dk

Der er mange munde at mætte, hver gang et større arrangement, som inkluderer mad, løber af stablen. Det gælder i dén grad også for Nordens største festival, Roskilde Festival, som i år fandt sted fra den 25. juni til den 3. juli.

”Det Runde Bord formidler gratis overskudsmad via innovative løsninger til en lang række af landets socialt udsatte. Det skaber både en social og en miljømæssig gevinst”, fortæller Peter Haugelund, stifter af og direktør hos Det Runde Bord..

I år blev der serveret i alt 1,6 millioner måltider på festivalen, og med så store mænger mad og med så megen madlavning er et vist madspild svært at undgå. Men spildet var ikke nær så stort, som det ellers ville have været, hvis ikke den frivilligt drevne forening Det Runde Bord havde været til stede.

Læs også: Tuborg opfordrede til ansvarlighed på Roskilde Festival

”Det Runde Bord formidler gratis overskudsmad via innovative løsninger til en lang række af landets socialt udsatte. Det skaber både en social og en miljømæssig gevinst”, lyder det fra Peter Haugelund, stifter af og direktør hos Det Runde Bord.

For tredje år i træk var Det Runde Bord til stede på festivalen, og det førte til i alt 33 ton indsamlet overskudsmad, som blev kørt ud til socialt udsatte i Danmark.

Overskudsmad fra boderne
Det Runde Bord var for første gang til stede på Roskilde Festival i 2014. Her havde Peter Haugelund samlet et hold af ”kvalificerede frivillige”, som hjalp med at samle overskudsmad ind fra de mange madboder – og det lykkedes dem således at samle 25 ton mad ind.

”Vi har gjort brug af den samme model de seneste år. Vi startede med at få en god kontakt til madboderne, som har et telefonnummer, de kan ringe på, hvis de har overskudsmad. Derfra kører vi ud, henter maden og fragter det til Slagteriskolen, som ligger kun 800 meter bag Orange Scene”, fortæller Peter Haugelund, som har en baggrund fra både bygge- og restaurantionsbranchen.

Læs også: Gæster på Roskilde Festival tester ny pantstation

Det Runde Bord har således indledt et samarbejde med Slagteriskolen, hvilket er alfa omega for, at det hele arbejdet med overskudsmad fra festivalen overhovedet kan lade sig gøre.

”På Slagteriskolen har vi et hold af kokke, som modtager maden, tilbereder den og fryser den ned. Derefter kan maden så blive kørt ud til herberg, krisecentre for kvinder, asylcentre osv. osv.”, lyder det.

Der blev knoklet på livet løs på Slagteriskolen, hvor diverse retter blev tilberedt..

”Vi stod simpelthen snorlige”
Ifølge Peter Haugelund var Det Runde Bords tilstedeværelse på festivalen (også) i år en stor succes.

”Vi stod simpelthen snorlige. Vi havde en rigtig god dialog med både arrangørerne og med madboderne, og den mad, vi sendte af sted, var rigtig god– fuldkommen den samme mad som den, gæsterne også spiser på festivalen”.

Det Runde Bord bistod med omkring 90 frivillige, hvilket bl.a. talte chauffører, kokke og folk, der afhentede maden hos boderne. Inden festivalens start gik de frivillige ligeledes rundt til madboderne for at skabe opmærksomhed omkring madspild og overskudsmad.

Læs også: Flere vil bekæmpe affald på Roskilde Festival

”Derudover er der selvfølgelig nogle regler, der skal overholdes, hvilket vi også gør folk opmærksomme på. Vi modtager f.eks. ikke tilberedt mad eller åbne emballager. Hvad vi eksempelvis modtager er sådan noget som optøet kyllingekød. Her er vores trick, at vi har nogle store gryder stående, hvor vi hurtigt kan smide maden i og lave en lækker ret”, fortæller Peter Haugelund.

Han fortæller endvidere:

”Vi varmer maden op og fryser den ned igen. På den måde forlænger man holdbarheden fra nogle få timer til tre, seks eller 12 måneder”.

Det Runde Bord arbejder ligeledes med sporing og registrering af madvarerne. Skulle der mod alle odds være en fordærvet madvare, som gør folk syge, iblandt, kan de frivillige spore varen baglæns og finde ud af, hvor den kom fra.

Konference om madspild
Ud over at indsamle store mængder af overskudmad afholdt Det Runde Bord i samarbejde med Roskilde Festival og CSR-Link en madspildskonference fredag under festivalen.

”Vi prøver hele tiden at vidensudvikle, hvorfor konferencen handlede om at dele viden og erfaringer. Og konferencen gik så fint. Det blev indgået en masse aftaler, og vi fik talt om fremtidige samarbejder samt om, hvordan man kan gøre tingene anderledes”, lyder det.

Konferencen førte bl.a. påbegyndende samarbejder mellem Det Runde Bord og DTU, Miljøstyrelsen, Fødevarestyrelsen samt Nordisk Ministerråd med sig.

”Det kan være svært at gøre så meget ved madspildet i hjemmet. Men via de store madproduktioner på festivaler, under sportsbegivenheder, kongresser og lign. kan man få ufattelige mængder overskudsmad ind med en forholdsvis lav ydelse. Det kræver dog stadig en frivillighed uden lige”, siger Peter Haugelund.

Bevidstheden er stigende
Til stor glæde for den inkarnerede madspildsbekæmper er bevidstheden omkring madspild på Roskilde Festival stigende.

”Vi kan mærke, at fokusset på madspild er stigende blandt de 3-4.000 mennesker, der har med produktion af mad på festivalen at gøre. De går videre med bevidstheden, hvilket er meget vigtigt ift. vidensdelingen”.

Læs også: Kritik af Roskilde Festival: Ansatte arbejder udlønnet - ikke frivilligt

Peter Haugelund fortæller desuden, at Roskilde Festival gør mere og mere for at bekæmpe madspildet og for at gøre brug af overskudsmaden. I år var det en præmis fra festivalens side, at madboderne skulle have styr på deres overskudsmad.

”De ville ikke se spiselig mad i containerne, og det er en udvikling, som jeg er meget begejstret for”, lyder det.

Om Peter Haugelund

Det Runde Bord-direktøren har tidligere arbejdet med blandt andet socialt udsatte migranter. Sammen med Selina Juul fra Stop Spild Af Mad påbegyndte han senere hen indsatser mod madspild og startede således samarbejdet med Roskilde Festival op i 2014.

Det Runde Bords fremtid
Det Runde Bord er til stede under en masse store arrangementer i Danmark, mens også udlandet har efterspurgt den succesfulde model, som foreningen gør brug af.

Derudover var madspildsbekæmperne at finde på festivalen Musik i Lejet, som netop er løbet af stablen. Men skal arbejdet med madspild fortsætte i fremtiden, kræver det, at der kommer flere midler til.

”Vores problematik er, at vi er nået til en størrelse, hvor vi ikke kan komme videre uden flere midler. Indsatsen er blevet så stor, at jeg ikke kan bede mine frivillige om at tage så meget ansvar uden at tjene penge på det. Det er hverken tids- eller ansvarsmæssigt forsvarligt at blive ved på den måde. På sigt er vi også nødt til at have en lønnet køkkenchef og et sekretariat”, forklarer Peter Haugelund og tilføjer:

”Det er spændende at se, hvad der sker i fremtiden, men jeg håber, at der snart er en, der rejser sig op, tager et ansvar og siger: ”Selvfølgelig skal Det Runde Bord have et par millioner””.

Sidste år formidlede Det Runde Bord 200 ton overskudsmad til en lang række af landets socialt udsatte. Foreningen vandt desuden Roskilde Festivals Miljøpris 2015.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

17.05.2024CSR.dk

Vigtige nyheder fra sidste uge

17.05.2024CSR.dk

Flere kommuner arbejder med CO2-reduktion i indkøb

16.05.2024CSR.dk

Forskere kan nu nedbryde og omdanne dårlig plastik

15.05.2024CSR.dk

Danmarks transportinfrastruktur mangler plan og bæredygtighed

15.05.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

15.05.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Tilmelding er nu åben til Klimakampen – September 2024

14.05.2024Lemvigh-Müller

Sponseret

Stål- og teknikgrossist får godkendt forpligtende klimamål

14.05.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Bæredygtige valg kan betyde at man må være tålmodig

Jobmarked

Se alle

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Semler Gruppen A/S

Sustainability Specialist til Danmarks største bilkoncern

Semler Gruppen er Danmarks største bilkoncern. Vi arbejder målrettet med den elektriske omstilling af bilmodellerne fra Volkswagen, Audi, ŠKODA, SEAT, Cupra og Porsche. Vi udvikler digitale mobilitetsløsninger, og vi er repræsenteret i både Norden og de baltiske lande. I Semler Agro, vores landbrugsdivision, formidler vi traktorer og jordbrugsmaskiner fra John Deere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

19.05.2024

UN Global Compact Network Denmark

Head of Human Rights & Social Sustainability til UN Global Compact Network Denmarks sekretariat

Danmarks største netværk og læringsmiljø for ESG og bæredygtighed i den private sektor søger en engageret og faglig stærk Head of Human Rights & Social Sustainability til at lede vores aktiviteter for danske virksomheder inden for menneskerettigheder og det sociale område. Vores nye kollega vil få ansvaret for vores arbejde med menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, mangfoldighed og inklusion.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Valified
Webinar
GRATIS Valified Kickstart - Værdi á 1.499 kr. | OPSTART 14. MAJ

Skræddersyet til dig der skal udarbejde din virksomheds første CO2-beregning og bæredygtighedsrapport og vil gøre kommunikation med dine interessenter let!

Dato

14.05.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Rockwool Danmark A/S
Gå-hjem-møde
Gå-hjem-møde: Bliv klogere på energieffektivitet og CO2 reduktion i større bygninger

Gør flere energirenoveringstiltag til ét samlet projekt med ROCKWOOL og LivingBetter

Dato

21.05.2024

Tid

14:00

Sted

ROCKWOOL Danmark A/S, Hovedgaden 501, Hedehusene, Capital Region, DK, 2640

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
Kursus: Virksomhedens sociale ansvarlighed i hele værdikæden

Hvordan dokumenterer og kommunikerer du din sociale ansvarlighed – uden at ende i greenwashing og greenhushing? Det får du styr på med kurset ’virksomhedens sociale ansvarlighed’. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point

Dato

21.05.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Etisk Handel Danmark
Webinar
Introduktion til medlemskab hos Etisk Handel Danmark (Online)

Er du nysgerrig på, hvordan du kan arbejde med etisk handel og bæredygtige værdikæder? Og hvordan et medlemskab hos Etisk Handel Danmark kan understøtte arbejdet med at håndtere omverdenens stigende krav og forventninger til menneske- og arbejdstagerrettigheder, miljø og klima i værdikæden?

Dato

22.05.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtig transformation i praksis

Kom godt i gang med jeres bæredygtige transformation! På dette lynkursus lærer du, hvad bæredygtig omstilling betyder for din branche og organisation, og hvordan I kan tænke bæredygtighed ind i jeres strategier og mål – og samtidig styrke forretningen!

Dato

22.05.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus