19 topchefer underskriver diversitetsløfte

Nordiske topfolk fra virksomheder som Mærsk, Coloplast, Vestas, Microsoft og KPMG har skrevet under på et CEO-løfte, der skal løfte niveauet for ligestilling, diversitet og inklusion i dansk erhvervsliv. ”Det er need to have nu”, lyder det fra kvinden bag, Tine Willumsen fra The Diversity Council.

De 19 virksomheder skrev under på CEO-løftet i selskab med ligestillingsminister Mogens Jensen (S) og The Diversity Councils stifter, Tine Arentsen Willumsen (ved billedet). Foto: Claudia Dons.

24.06.2020

Anders Kampmann, CSR.dk

I den seneste udgave af World Economic Forums Global Gender Gap Report er Danmark således faldet ned på en ikke specielt flatterende 14. plads over de bedste lande i verden, når det kommer til ligestilling mellem kønnene i samfundene som helhed.

Illustration: The Diversity Council.

Mens de fire øvrige nordiske lande alle er at finde i top-4, med Island i spidsen efterfulgt af Norge, Finland og Sverige, er Danmark som nr. 14 overgået af lande som Costa Rica, Namibia, Rwanda og Nicaragua.

Endnu værre ser det ud, når man ser på andelen af kvinder i organisationerne og virksomhedernes ledelseslag. Her er næsten tre ud af fire mænd, hvilket placerer Danmark som nr. 102 på verdensplan.

Det er naturligvis ikke godt nok, mener organisationen The Diversity Council, der i fredags, d. 19. juni, holdt sit første CEO-komitemøde i 2020. Anledningen var det nye ledelsesløfte – CEO Pledge – som alle de forskellige topfolk skrev under på, for på den måde at bekræfte deres engagement i ligestilling, diversitet og inklusion.

Kvindelige ledere undgår blinde vinkler
The Diversity Council er stiftet i 2016 af Tine Arentsen Willumsen, der er CEO i Above & Beyond Group, og for hende handler løftet først og fremmest om at skubbe på den forandring, der allerede er under opsejling.

”Der sker allerede meget ude i de her virksomheder, og med det her initiativ vil vi give dem endnu bedre muligheder for at lære af hinanden. Og ved at showcase dem som cases for omverdenen håber vi at det vil skabe nogle ringe i vandet, så vi kort fortalt kan ændre snak til handling – for der er meget snak på det her område”, siger hun til CSR.dk.

Kongstanken med løftet er således at samle forskellige industrier – shipping, pensionsbranchen, teknologi, forsikring etc. – og få dem til at videndele og være fælles om de udfordringer, de står overfor på diversitetsområdet; det er nemlig langt henad vejen de samme.

CEO for Microsoft i Danmark og Island, Nana Bule, er den ene af kun to kvindelige topchefer i netværket. Foto: Claudia Dons.

”Der er mange gode intentioner derude, men også mange, der ikke helt ved, hvor de skal starte. Og der er i den grad brug for flere kvindelige ledere, så vi undgår blinde vinkler. Al forskning viser, at virksomheder med mere mangfoldighed i ledelsen tager bedre beslutninger, så det her er i den grad blevet et konkurrenceparameter”, forklarer Tine Arentsen Willumsen.

Læs også: Diversitet til alle virksomheder

”Diversitet i ledelsen var nice to have – nu er det need to have. Og hvis du som virksomhed kun tapper ind i halvdelen af talentmassen, så har du et stort problem”, understreger hun, og bemærker at man ikke er meget for at tale om deciderede kvoter i fx bestyrelser, men at måltal kan være et godt værktøj.

The Diversity Council samler i alt 19 virksomheder, herunder Mærsk, AP Pension, McKinsey & Co, Coloplast, Vestas, Microsoft, Rambøll og KPMG, samt organisationer som Dansk Erhverv, Danmarks Nationalbank og Udenrigsministeriet.

Ved fredagens seance underskrev nordiske topfolk – der meget sigende talte 17 mænd og to kvinder – fra alle aktørerne personligt CEO-løftet, og ifølge Tine Arentsen Willumsen er der plads til flere, hvilket da også er i proces. Dels er man selv i dialog med forskellige virksomheder, og så er der også flere og flere, der selv henvender sig.

”Der er jo ikke rigtig nogen, der kan sige nej til den her agenda. Inklusion på alle fronter er det rigtige at gøre, både moralsk og for bundlinjen, og trods krisen kan vi mærke momentum i den retning. Så med de her konkrete elementer vil vi gerne motivere virksomhederne til at inspirere hinanden”, siger hun.

Underskrivere

CEO-løftet blev signeret af de 19 virksomheder, der er medlemmer af The Diversity Council:

A.P. Møller-Maersk

Henriette Hallberg Thygesen, CEO of Fleet & Strategic Brands

AP Pension

Bo Normann Rasmussen, CEO

Board Network

Jakob Stengel, CEO

Coloplast

Kristian Villumsen, President & CEO

Dansk Erhverv

Brian Mikkelsen, CEO

Gorrissen Federspiel

Martin André Dittmer, CEO & Managing Partner

Headspring Executive Development

Gustaf Nordbäck, CEO

KPMG, Denmark

Henrik R. Mulvad, CEO og Senior Partner

Maersk Tankers

Christian M. Ingerslev, CEO

McKinsey & Co., Denmark

Klaus Dallerup, CEO og Managing Partner

Microsoft, Danmark & Island

Nana Bule, CEO

Udenrigsministeriet

Lars Gert Lose, departementschef

PensionDanmark

Torben Möger Pedersen, CEO

PwC, Denmark

Mogens Nørgaard Mogensen, CEO og Senior Partner

Radiometer

Henrik Schimmell, CEO

Rambøll

Ib Enevoldsen, CEO

Danmarks Nationalbank

Lars Rohde, direktør, kgl. udnævnt formand for direktionen

Tryg

Morten Hübbe, CEO

Vestas

Henrik Andersen, CEO

Diversitet er også alder og nationalitet
To af de virksomheder, der skrev under på CEO-løftet i fredags, er AP Pension og KPMG, med sidstnævnte endda som vært for eventen. CSR.dk fangede de to topchefer, Bo Normann Rasmussen hhv. Henrik Mulvad, efter signeringen for at høre om deres respektive strategier og tanker om løftet.

Begge selskaber har deres udfordringer med at få kvinder ind på direktionsgangene, men også opmærksomhed på problemet. Og så vil de gerne se diversitet som mere end ’bare’ køn.

”Vi ser i høj grad også nationalitet som et vigtigt målepunkt for diversitet. Vi har mere end 20 lande repræsenteret her i huset, og det giver os uden tvivl en hel masse fordele. Ser vi på kønsfordelingen i ledelsen er der udfordringer, men der håber og tror vi at netværket, der følger med løftet, vil føre nogle gode idéer med sig”, sagde Henrik Mulvad.

Læs også: Danske C20-selskaber scorer lavt i europæisk ligestillingsrapport

”For os er diversitet også alder. I den seneste tid har vi eksempelvis fået fire nye chefer ind på 55+, og kombinationen af deres erfaring og de yngre folks høje ambitionsniveau har været sindssygt god her under krisen. Så på den måde vil vi gerne vise, at der er masser muligheder, også selvom man har rundet 55”, supplerede Bo Normann Rasmussen.

I forlængelse deraf roste han specielt organisationens kvindelige ledere for at ”tænke bredere og mere holistisk under krisen”, og inddrage ”de bløde værdier” på en anden måde end deres mandlige kolleger.

Kulturændring nødvendig
Ligesom KPMG har AP Pension pt. en skæv kønsmæssig fordeling i direktionen, hvor tre ud af fire er mænd, men Bo Normann Rasmussen påpegede dels den bedre balance i laget lige under – 10 mænd og syv kvinder – og dels, hvordan man har gang i konkrete initiativer, der skal forbedre tingenes tilstand.

Der har man også i KPMG, og på linje med strategien i The Diversity Council handler det ikke bare om at opfylde en kvote, forklarede Henrik Mulvad.

Læs også: Iværksætterinitiativ skal sætte ligestilling på den internationale dagsorden

”Vi er gode til at få ansat lige mange mænd og kvinder, når de kommer ind fra universiteterne osv., men vi har en udfordring med at holde på kvinderne, når vi når op på ledelsesniveau. Derfor arbejder vi også med vores kultur, så det ikke bare bliver et talgame”, sagde han og fortsatte:

Henrik Mulvad fra KPMG, der var vært for eventen, var blandt talerne. Foto: Claudia Dons.

”Derfor har vi sat gang i et program, der skal gøre vores kultur mere inkluderende, eksempelvis ved at se på vores sprogbrug, dvs. hvordan vi taler med hinanden, når vi arbejder sammen. Vi skal have et sprog, som folk er trygge ved, og det arbejde er i gang”, lød det fra Henrik Mulvad.

Langt sejt træk
Hverken KPMG eller AP Pension ville sætte deadlines på deres målsætninger, og det forstår Tine Arentsen Willumsen godt; det kan nemlig godt være svært at få øje på det ternede flag i horisonten.

Læs også: Nestlé: Ligestilling skal ikke være et mål i sig selv

”Det er langt sejt træk, vi taler om her. Der skal drejes på flere håndtag samtidig, og løftes i flok, ikke bare i virksomhederne, men i samfundet som helhed, som den aktuelle racismedebat også viser. I The Diversity Council tror vi mere på gulerod end pisk, så med løftet her kan vi forhåbentlig få virksomhederne til at inspirere hinanden, og lade konkurrenceelementet være motivationen for deres arbejde”, slutter hun.

Om løftet

CEO-løftet, der blev underskrevet i selskab med ligestillingsminister Mogens Jensen, kaldes for ’Diversitetens ABC’, hvor ABC står for:

A= Act as Inclusive Leaders
”Vi lover at agere som inkluderende ledere og sikre en inkluderende kultur, hvor alle ansatte føler, at de hører hjemme”

B= Build a Balanced Talent Pipeline
”Vi lover at bygge en kønsbalanceret talent pipeline ved at stræbe efter også at tiltrække, fastholde, udvikle og fremme de kvindelige talenter”

C= Commit to Creating a Flexible Workplace
”Vi committer os til at fremme fleksibilitet for vores medarbejdere på tværs af deres individuelle livsfaser”.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

17.05.2024CSR.dk

Vigtige nyheder fra sidste uge

17.05.2024CSR.dk

Flere kommuner arbejder med CO2-reduktion i indkøb

16.05.2024Industriens Fond

Sponseret

Sjældent katalog over sundhedspersonalets behov kan gøre dit sygehus bedre

13.05.2024CSR.dk

Stensdal Group understreger klimaambitioner: Får godkendt klimamål af Science Based Targets.

09.05.2024TANIA ELLIS – The Social Business Company

Sponseret

Trends & Insights: How does geopolitics affect your business and due diligence efforts?

08.05.2024CSR.dk

Konference: En økonomi med menneskets og planetens trivsel i fokus

08.05.2024Genan A/S

Sponseret

At være en af Genans grønne pionerer

08.05.2024TANIA ELLIS – The Social Business Company

Sponseret

Trends & Insights: How does geopolitics affect your business and due diligence efforts?

Jobmarked

Se alle

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Semler Gruppen A/S

Sustainability Specialist til Danmarks største bilkoncern

Semler Gruppen er Danmarks største bilkoncern. Vi arbejder målrettet med den elektriske omstilling af bilmodellerne fra Volkswagen, Audi, ŠKODA, SEAT, Cupra og Porsche. Vi udvikler digitale mobilitetsløsninger, og vi er repræsenteret i både Norden og de baltiske lande. I Semler Agro, vores landbrugsdivision, formidler vi traktorer og jordbrugsmaskiner fra John Deere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

19.05.2024

UN Global Compact Network Denmark

Head of Human Rights & Social Sustainability til UN Global Compact Network Denmarks sekretariat

Danmarks største netværk og læringsmiljø for ESG og bæredygtighed i den private sektor søger en engageret og faglig stærk Head of Human Rights & Social Sustainability til at lede vores aktiviteter for danske virksomheder inden for menneskerettigheder og det sociale område. Vores nye kollega vil få ansvaret for vores arbejde med menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, mangfoldighed og inklusion.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Valified
Webinar
GRATIS Valified Kickstart - Værdi á 1.499 kr. | OPSTART 14. MAJ

Skræddersyet til dig der skal udarbejde din virksomheds første CO2-beregning og bæredygtighedsrapport og vil gøre kommunikation med dine interessenter let!

Dato

14.05.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Rockwool Danmark A/S
Gå-hjem-møde
Gå-hjem-møde: Bliv klogere på energieffektivitet og CO2 reduktion i større bygninger

Gør flere energirenoveringstiltag til ét samlet projekt med ROCKWOOL og LivingBetter

Dato

21.05.2024

Tid

14:00

Sted

ROCKWOOL Danmark A/S, Hovedgaden 501, Hedehusene, Capital Region, DK, 2640

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
Kursus: Virksomhedens sociale ansvarlighed i hele værdikæden

Hvordan dokumenterer og kommunikerer du din sociale ansvarlighed – uden at ende i greenwashing og greenhushing? Det får du styr på med kurset ’virksomhedens sociale ansvarlighed’. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point

Dato

21.05.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Etisk Handel Danmark
Webinar
Introduktion til medlemskab hos Etisk Handel Danmark (Online)

Er du nysgerrig på, hvordan du kan arbejde med etisk handel og bæredygtige værdikæder? Og hvordan et medlemskab hos Etisk Handel Danmark kan understøtte arbejdet med at håndtere omverdenens stigende krav og forventninger til menneske- og arbejdstagerrettigheder, miljø og klima i værdikæden?

Dato

22.05.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtig transformation i praksis

Kom godt i gang med jeres bæredygtige transformation! På dette lynkursus lærer du, hvad bæredygtig omstilling betyder for din branche og organisation, og hvordan I kan tænke bæredygtighed ind i jeres strategier og mål – og samtidig styrke forretningen!

Dato

22.05.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus