Care Danmark: ’Vi er nødt til at tænke nyt’

Med en ny strategi og en tung virksomhedsprofil om bord vil Care Danmark kæmpe klimakampen med partnerskaber baseret på forretning. Sådan kommer virksomhedernes implementeringskraft i spil.

Rasmus Stuhr Jakobsen (tv) og Jonas Engberg vil i kontakt med den private sektors resourcer, energi og kompetencer. Foto: Jakob Dall.

06.02.2019

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Hvis nogen går rundt og tror, at de klassiske udviklings- og nødhjælpsorganisationer ligner sig selv, så tager de fejl. Og den nok største udviklingstendens i NGO-branchen i disse dage er innovation og udvidet samarbejde med den private sektor.

Det gælder også organisationen Care Danmark, som i 2018 fik en nye strategi, hvor man sætter alt ind på klimadagsordenen og retter blikket mod et langt tættere samarbejde med den private sektor. Ifølge Rasmus Stuhr Jakobsen, som er generalsekretær i Care Danmark, skabte de beslutninger et nyt behov.

”Vi kunne se, at vi havde et behov for at forstå den private sektor lidt bedre. Vi kan se at der er en masser løsninger, ressourcer, god energi og viden i den private sektor i forhold til klimaforandringer, og dem vil vi naturligvis gerne i kontakt med,” siger han.

Jeg har nogle gange savnet en som mig
Og ind på Care-scenen trådte fra december 2018 Jonas Engberg, som en ganske tung virksomhedsprofil og leder af deres nyetablerede afdeling for partnerskaber, innovation og engagement.

Jonas Engberg havde brugt de 14 forudgående år af sit arbejdsliv på bæredygtighed i IKEA. Det var han glad for, meget glad for, men der var noget, der trak.

Om Care og Care Danmark

Care-alliancen består af organisationer i 14 lande med aktiviteter i 93 lande i verden. Organisationen har fokus på at bekæmpe klimaforandringer.

Care Danmark er ved at udvikle sig til et slags learning lab, hvor man arbejder sammen i innovationspartnerskaber med forretningsmodeller som central driver. 

”I min tid på virksomhedssiden af bordet, har jeg nogle gange savnet en som mig på NGO-siden. Altså en som rigtig vidste, hvad det er, der driver forretning og virksomheder. I dag er samarbejdet mellem virksomheder og organisationer på vej ind i en ny fase, hvor samfundsansvaret handler om et ansvar for jorden, vores egen overlevelse, for sig selv som virksomhed i fremtiden. Det peger ind i en fælles agenda som den private sektor og civilsamfundsorganisationerne har sammen, og hvor alliancer kan låse op for løsninger på en ny og fantastisk spændende måde,” forklarer han.

”Vi synes, vi kan fornemme hos den private sektor, at der er et kæmpe potentiale og en kæmpe interesse - de smarte virksomheder har forstået, hvad der skal til for at overleve i fremtiden. Så vi fornemmer en omstilling, i en rasende fart, i forhold til at blive klogere på at opføre sig som en ansvarlig virksomhed. Der vil vi gerne lave nogle fornuftige links over til vores arbejde og målsætninger, som giver mening for alle,” siger Rasmus Stuhr Jakobsen.

Forretningsbaseret er hjørnestenen
En af hjørnestenene i den model er, at samarbejdet skal være forretningsbaseret. Det er også nyt. Den gamle model med donorpenge, hvor Care Danmark som med en partner i syd implementerer en løsning fortsætter, men der skal geares om.

Vi kommer aldrig i mål med verdensmålene, hvis vi kun gør, som vi plejer. Vi er nødt til at tænke nyt”, fortæller Rasmus Stuhr Jakobsen.

“Derfor vil vi investere i nye måder at løse udfordringerne på, som kan give os nogle kvantespring. Vi skal sammen med private virksomheder, start ups, uddannelsesinstitutioner og lokale partnere ud at teste nye teknologier og ideer af,” fortsætter han.

Et nyt tilbud til den private sektor
Der hvor udfordringen ligger – og hvor Jonas Engberg i særlig grad skal bidrage – er at udvikle nogle forretningsmodeller, som alle deltagere er tilfredse med. Det, tror Care Danmark, godt kan lade sig gøre.

”Vi kommer til at lave forretningsmodeller i multistakeholderpartnerskaber, der faktisk løser nogle af verdens store problemer. Det er et nyt tilbud til den private sektor, som inviterer virksomhederne direkte med ind i løsningen af problemer, samtidig med at de kan bygge en forretning op ud fra deres deltagelse,” siger Jonas Engberg.

”Care Danmarks faglighed i sådan nogle alliancer er til gengæld, at en indsats giver mening, at den passer ind i det eksisterende og at der er en reel efterspørgsel, selvfølgelig. Men også at det nødvendige engagement i forhold til myndigheder og lokale institutioner er på plads, så vi ikke bare kommer og kaster noget ned med en helikopter og tror, at det løser noget,” siger Rasmus Stuhr Jakobsen.

Verdens første klimavenlige flygtningelejr
Konkret betyder det, at Care Danmark kommer til at lancere en stribe nye samarbejder, inden for områder hvor danske virksomheder især har noget at bidrage med. Det første, største og bedste eksempel herpå er Camp+: Verdens første klimavenlige flygtningelejr.

Camp+ i Uganda skal - hvis Care Danmar lykkes med projektet - være ikke bare verdens første klimavenlige flygtningelejr, men også være baseret på udviklingen af forretningsmodeller, som gør det interessant for den private sektor at være involveret. .

Care Danmark er i fuld gang med at partnersource på de forskellige behov og udfordringer, og taler med biotekselskaber, arkitektvirksomheder, vandteknologiske eksperter og cirkulære løsnings-udbydere. Noget af opstarten er finansieret af en investering fra norske Innovasjon Norge.

Det hele skal skydes i gang i 2019 og foregå i Kyengwali i det nordlige Uganda, hvor mange flygtninge har boet længe på grund af langvarige konflikter i DR Congo og Sydsudan.

Camp+’s indsatsormåder kan ses i grafikken. Formålet er at gøre op med det store pres på et lokalt økosystem, som en flygtningelejr har.

”Det er et veldefineret problem, og man ved at det kan løses med eksisterende teknologier. Visionen er at samle partnere rundt om at gøre det, på en måde som er interessant for virksomheder, fordi løsningerne skal distribueres på en eller anden form for markedsvilkår,” siger Rasmus Stuhr Jakobsen.

Virksomheder skal kunne se fidusen
Men kan verden overhovedet bære flere pilotprojekter? For er det ikke sådan et, Camp+ er?

”Vi har gjort rigtig meget ud af at sikre en lokal forankring og inddrage myndighederne, så vi ved, at der er en modtager, som er med, en efterspørgsel. Den anden store nøgle bliver, om vi kan skabe en forretningsmodel omkring projektet og dets elementer, som er bæredygtig og interessant nok for alle parter. Det bliver jo den store test, for alle parter,” siger Rasmus Stuhr Jakobsen.

”Virksomhederne skal kunne se fidusen, for det er gennem deres volumen og implementeringskraft at skaleringen skal komme. Og det forudsætter jo, at der er nok ”i det” for dem,” fortsætter han.

”Det er ikke det rene gætværk, når vi siger, at vi tror, at det vil kunne lade sig gøre. I dag er adgangen til mange nye markeder for virksomhederne omstændelig, mens direkte deltagelse i et projekt gennem salg af sine produkter og kompetencer er mere direkte,” siger Jonas Engberg.

Vandforsyning er et eksempel på, hvordan en forretningsmodel kunne blive finansieret i Camp+. I dag bliver vand kørt ind på lastbiler til en given pris pr måned. Det betaler lejren for med penge ydet gennem bistand. Så der er et budget.

”De penge er vi helt sikre på kan bruges bedre på et andet vandforsyningssystem. Eller kan vi hjælpe lejrens indbyggere med at skabe mere disponibel indkomst hos dem, gennem bedre arbejdsprocesser i det, de laver, så lejrens beboere selv kan bidrage mere,” forklarer Jonas Engberg.

'Vi skal bruge risikovillig kapital
Innovationsbølgen i NGO-verdenen er ikke tilfældig. Den handler om verdensmålene, om klimatruslen og om der afledte behov for nye og hurtigere løsninger. Kombineret med et tryk inde fra.

”Jeg har været i udviklingsbranchen i 20 år. Jeg – og andre som mig – anerkender fuldt og helt de mange gode løsninger derude, men er også opmærksomme på en vis inerti i noget af det, der foregår i praksis – en inerti alle gerne vil forbi.”

”Inertien er der i høj grad fordi vores finansiering gennem donorer stort set er fuldstændigt øremærkede bevillinger. Det er skatteydernes penge, og dem løber vi ikke risiko for. Men vi skal bruge risikovillig kapital til at innovere og tage nogle chancer,” siger Rasmus Stuhr Jakobsen

Den mulighed har Danida nu skabt ved at gøre det tilladt at bruge nogle af deres midler, de tildeler en organisation, til innovation. De godt to millioner danske kroner, Camp+ har fået fra Innovasjon Norge gør også en forskel.

"Den chance skal vi gribe og få mest muligt ud af, så det kan inspirere flere. Så kan det blive rigtigt spændende i løbet af de næste år!,” afslutter Rasmus Stuhr Jakobsen.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

17.05.2024CSR.dk

Vigtige nyheder fra sidste uge

17.05.2024CSR.dk

Flere kommuner arbejder med CO2-reduktion i indkøb

16.05.2024Industriens Fond

Sponseret

Sjældent katalog over sundhedspersonalets behov kan gøre dit sygehus bedre

13.05.2024CSR.dk

Stensdal Group understreger klimaambitioner: Får godkendt klimamål af Science Based Targets.

09.05.2024TANIA ELLIS – The Social Business Company

Sponseret

Trends & Insights: How does geopolitics affect your business and due diligence efforts?

08.05.2024CSR.dk

Konference: En økonomi med menneskets og planetens trivsel i fokus

08.05.2024Genan A/S

Sponseret

At være en af Genans grønne pionerer

08.05.2024TANIA ELLIS – The Social Business Company

Sponseret

Trends & Insights: How does geopolitics affect your business and due diligence efforts?

Jobmarked

Se alle

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Semler Gruppen A/S

Sustainability Specialist til Danmarks største bilkoncern

Semler Gruppen er Danmarks største bilkoncern. Vi arbejder målrettet med den elektriske omstilling af bilmodellerne fra Volkswagen, Audi, ŠKODA, SEAT, Cupra og Porsche. Vi udvikler digitale mobilitetsløsninger, og vi er repræsenteret i både Norden og de baltiske lande. I Semler Agro, vores landbrugsdivision, formidler vi traktorer og jordbrugsmaskiner fra John Deere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

19.05.2024

UN Global Compact Network Denmark

Head of Human Rights & Social Sustainability til UN Global Compact Network Denmarks sekretariat

Danmarks største netværk og læringsmiljø for ESG og bæredygtighed i den private sektor søger en engageret og faglig stærk Head of Human Rights & Social Sustainability til at lede vores aktiviteter for danske virksomheder inden for menneskerettigheder og det sociale område. Vores nye kollega vil få ansvaret for vores arbejde med menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, mangfoldighed og inklusion.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Valified
Webinar
GRATIS Valified Kickstart - Værdi á 1.499 kr. | OPSTART 14. MAJ

Skræddersyet til dig der skal udarbejde din virksomheds første CO2-beregning og bæredygtighedsrapport og vil gøre kommunikation med dine interessenter let!

Dato

14.05.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Rockwool Danmark A/S
Gå-hjem-møde
Gå-hjem-møde: Bliv klogere på energieffektivitet og CO2 reduktion i større bygninger

Gør flere energirenoveringstiltag til ét samlet projekt med ROCKWOOL og LivingBetter

Dato

21.05.2024

Tid

14:00

Sted

ROCKWOOL Danmark A/S, Hovedgaden 501, Hedehusene, Capital Region, DK, 2640

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
Kursus: Virksomhedens sociale ansvarlighed i hele værdikæden

Hvordan dokumenterer og kommunikerer du din sociale ansvarlighed – uden at ende i greenwashing og greenhushing? Det får du styr på med kurset ’virksomhedens sociale ansvarlighed’. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point

Dato

21.05.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Etisk Handel Danmark
Webinar
Introduktion til medlemskab hos Etisk Handel Danmark (Online)

Er du nysgerrig på, hvordan du kan arbejde med etisk handel og bæredygtige værdikæder? Og hvordan et medlemskab hos Etisk Handel Danmark kan understøtte arbejdet med at håndtere omverdenens stigende krav og forventninger til menneske- og arbejdstagerrettigheder, miljø og klima i værdikæden?

Dato

22.05.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtig transformation i praksis

Kom godt i gang med jeres bæredygtige transformation! På dette lynkursus lærer du, hvad bæredygtig omstilling betyder for din branche og organisation, og hvordan I kan tænke bæredygtighed ind i jeres strategier og mål – og samtidig styrke forretningen!

Dato

22.05.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus